EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

7 приоритета на българската индустрия и енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 приоритета на българската индустрия и енергетика

mail11:10 | 30.04.2024прегледи 711 коментарикоментари 0


Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова представи пред водещи представители на българската индустрия и енергетика документ  от седем приоритета, които трябва да бъдат защитавани от евродепутатите в Европейския парламент през следващия мандат.

Документът е изготвен съвместно с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), ЕСО, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация на циментовата индустрия, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Еврохолд България АД, Холдинг КЦМ 2000 и Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

За последната една година Пенкова организира три ключови конференции на тема енергетика и индустрия – две в Народното събрание на Република България и една в Европейския парламент в Брюксел. Всички те обединиха водещи представители на българската и европейската индустрия и енергетика, академични среди, синдикати. Заключителните приоритети са обощени в документ, те гарантират последователност и очертават ясните национални приоритети, които следва да се защитават в европейските политики.

„На първо място е необходимо да се гарантира сигурността на енергийните доставки.

Трябва да се осигури достъп до най-евтините възможни енергийни носители, за да може да се развива европейската икономика“, изтъкна евродепутатът. Според нея трябва да се гарантира дългосрочна предвидимост на цените на електроенергията – само така може да се гради стабилна промишленост и икономика.

„Втори ключов приоритет е развитието на ядрените мощности. Българските ядрени съоръжения имат най-високите стандарти за безопасност, а експертите ни са признати за едни от най-добрите в света. В следващия мандат на Европейския парламент трябва да се определи ядрената енергетика като основен базов източник на чиста енергия в ЕС“, каза Пенкова.

Тя изтъкна, че за да има независим енергиен ядрен сектор в ЕС, е нужно изграждането на верига за производство и доставки на специализирани части за поддържане и изграждане на компонентите за ядрените реактори на континента и трябва да се разгледат възможностите за добив на уран в ЕС с нови технологии.   

Като трети важен приоритет Цветелина Пенкова открои производство на повече критични суровини: „България е на 6-то място в Европа по производство и обработка на цветни метали. За да се подпомогне добивът на повече суровини, които са ключови за производството на компонентите, свързани с новите технологии, е необходимо да се увеличи вътрешният добив, да има устойчива кръгова икономика и възможност за рециклиране.“

Тя смята трябва да се разработят съществуващите на територията на ЕС нови находища на критични суровини. „Трябва да се определят стратегическите предимства на всяка една държава членка според наличието на ключови и стратегически суровини, за да може да стимулират съответните производства във всяка отделна държава. Тук нашата държава ще има водеща роля“, допълни евродепутатът.

Четвърти представен приоритет е развитието на индустриалното производство и създаването на работни места. Пенкова отбеляза, че на среща на върха между енергийните индустрии и Европейската комисия е приета декларация с призив за създаване на  Европейска индустриална сделка. „Необходимо е да има публично финансиране на енергоемки индустрии от фонд за внедряване на чисти технологии,  координирани с опростена рамка за държавна помощ“, каза тя.

Пети приоритет е балансираният енергиен микс на ЕС. „България има една от най-устойчивите енергийни системи, защото разчита на около 1/3 ядрена енергетика, 1/3 възобновяеми източници и 1/3 конвенционални мощности, базирани на местни изкопаеми горива. За да се запази и развие този балансиран микс, трябва да се наблегне на развитие на технологии и производството на компоненти за тях, а не да се стимулира внос на по-евтини технологии от трети страни“, отбеляза евродепутатът.

Шести приоритет е изграждането на свързана електропреносна мрежа между страните в ЕС. „България беше основен износител на електроенергия в региона, но поради липса на ясно планиране в енергетиката, това е застрашено. Затова трябва да се въведат ясни действия за по-добра свързаност - така ще можем да пренасяме по-големи количества между различните държави и региони в Европа, без да се застрашава системната сигурност.

България е държавата с най-голяма енергийна мощност в региона и ние трябва да сме водещи в този общоевропейски процес. Страната ни вече има изготвен такъв проект и той  беше представен на конференцията, която организирах в Европейския парламент в Брюксел“, допълни Пенкова.

Като седми приоритет евродепутатът открои развитието на академичните постижения и кадровия потенциал. „Българските учени са световно признати и разработват проекти с европейската индустрия. Необходимо е да се инвестира в иновации и модерни технологии. Нека насърчаваме трансфера на технологии от „лабораторията до пазара“ чрез целенасочени програми, адекватно финансиране и активно взаимодействие между индустрията и академичните среди“, коментира Пенкова.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg