EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 млрд.лв. инвестиции за януари-ноември 2023

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 млрд.лв. инвестиции за януари-ноември 2023

mail09:15 | 24.01.2024прегледи 727 коментарикоментари 0


Отчитаме най-високия ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за последните 12 години в България. Само за периода януари – ноември 2023 г. те са в размер на 7 млрд. лева. Увеличението е с близо 2 млрд. лева, спрямо същия период на 2022 година. Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща с Кристоф Дебюс, главен финансов директор на германската компания "Фликс" (Flix) и Петър Банков, директор на Глобалния център за услуги на компанията у нас, съобщиха от Министерството. На срещата бяха обсъдени бъдещите планове за разширение на германската компания в България.

Министър Богданов изтъкна, че страната ни е добро място за инвестиции и бизнес развитие. "България се превръща в център за развойна дейност в региона. Разполагаме с доказан инженерен капацитет и все повече компании проявяват интерес да открият именно R&D и експертни центрове у нас", подчерта той.

Министърът на икономиката и индустрията и представителите на "Фликс" обсъдиха развитието на компанията в страната и разширение на дейността й по линия на Глобалния център за услуги в София и наемането на нови служители в него.

През 2021 "ФликсМобилити" (FlixMobility), известна с транспортни услуги чрез марките "ФликсБус" (FlixBus) и "ФликсТрейн" (FlixTrain), инвестира в експертен център в София (Knowledge Hub Sofia). 

В експертния център на компанията у нас с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство, в момента работят над 60 души, като се предвижда екипът да продължи да се разраства и да достигне 100 специалисти още през тази година, стана ясно на срещата. С това българският офис ще се превърне във втория най-голям център на германската компания след този в Мюнхен.

Базираната в Германия транспортна компания "Фликс", основана през 2012 г. присъства вече в 42 държави с над 78 милиона клиенти, управлявайки транспортни услуги по цял свят, включително в Европа, Северна и Южна Америка. Благодарение на бизнес модела и иновативната си технология компанията бързо създава най-дългата автобусна мрежа в Европа.

Министърът на икономиката посочи в интервю за БТА в края на декември миналата годината, че по отношение на чуждестранните инвестиции през 2023 г. значителна част от печалбите на инвеститорите се реинвестират в държавата, което по думите му е ясен показател на възвръщащото се доверие към България. Министърът Богданов отбеляза, че реинвестираната печалба за периода януари-октомври 2023 г. е близо 2,8 млрд. евро, като посочи, че спрямо същия период на 2022 г. това е ръст от около 1,4 млрд. евро. Новите инвестиции в България са основно в преработващата промишленост, значителен е ръстът на индустриалните инвестиции в Стара Загора, Русе, Шумен, Пловдив и др. - основно на западноевропейски компании - австрийски, германски и др., каза министърът в края на декември минала година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg