EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 км. буферна зона за ГМО, засега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 км. буферна зона за ГМО, засега

mail08:59 | 18.02.2010прегледи 828 коментарикоментари 0


Георги Божинов, депутат от  Коалиция за България и бивш председател на екокомисията в 40-тото Народно събрание призна, че е бил  „ухажван” от представители на големи компании в областта на генетично модифицираните организми (ГМО), стана ясно по време на обсъждане на промените в закона за ГМО.
Божинов отбеляза, че ГМО-компаниите винаги са заявявали, че основният им проблем е чл. 80, който определя буферната 30-километровата зона около НАТУРА 2000, където не може да се отглеждат такива култури.
След дълги дебати депутатите от парламентарната комисия по околна среда и води приеха идеите на браншови и неправителствени организации за записването на по-големи разстояния между площите с разрешение за извършване на опити с генно-модифицирани организми (ГМО) и терените, върху които се отглеждат биокултури, както и за отстоянията до пчелини.
На извънредното си заседание бе одобрен текст, с който се създава защитна зона от 10 км около пчелините и 7 км около биокултурите. Предложението отстоянието до пчелините да е 15 км, което е над два пъти по-голямо от предвиденото от Министерството на околната среда и водите, бе отхвърлено.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg