EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са приоритет

mail16:10 | 18.04.2024прегледи 490 коментарикоментари 0


Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящoто правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на среща с регионалния директор на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за Европа и Северна Африка Хюнг-Хван Парк, съобщиха от енергийното ведомство. От "Хюндай" представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности. 

Народното събрание прие решение по процедурата за избор на строител на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". С решението се възлага до 15 април тази година да се проведат преговори между АЕЦ "Козлодуй" и южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън". Компанията остана единствена в списъка на кандидатите за изграждането и пускането в експлоатация на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" след извършената проверка на оценителната комисия.

От Министерството на енергетиката уточняват, че с решение от 23-ти февруари 2024 г. южнокорейската компания "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" бе избрана за провеждане на преговори за потенциален строител за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на 7-и и 8-и блок на площадка №2 на АЕЦ Козлодуй с технология AP1000 на американската "Уестингхаус". 

По време на разговора служебният министър Малинов подчерта, че инвестиция от подобен мащаб е изключително важна за българската икономика. "Разчитаме на съвместното ни сътрудничество за успешната реализация на проекта при спазване на всички изисквания за сигурност и безопасност, в предвидените срокове и бюджет. За нас е изключително важно в дейностите по изграждане на новите ядрени мощности да бъдат включени български компании със съответната експертиза", изтъкна Малинов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg