EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 000 служители работят по Брекзит, не стигат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 000 служители работят по Брекзит, не стигат

mail16:40 | 28.08.2018прегледи 739 коментарикоментари 0


Планирането на Брекзит без споразумение е възпрепятствано от недостига на квалифицирани държавни служители, признаха висшестоящи правителствени фигури, пише британският вестник The Times.
Доминик Рааб, британският министър по въпросите за Брекзит, заяви през миналата седмица, че има финансиране, за да увеличи броя на служители, работещи върху подготовката за Брекзит, до 9 000 души. Понастоящем 7 000 служители работят върху плановете, които се координират от министерството за Брекзит. Висшестоящи правителствени фигури твърдят, че броят служители, а не парите, е ограничаващият фактор.
Британският министър на финансите Филип Хамънд е заделил 3 милиарда паунда, за да финансира усилията за смекчаване на разрива, който ще бъде предизвикан от Брекзит без споразумение.

С оставащи по-малко от седем месеца преди Великобритания да излезе от ЕС, само една трета от тези пари са били разпределени. „Това не е въпрос за парите, а за хората. Не можеш да вземеш такъв брой хора от настоящите операции на правителството, без те да забуксуват“, заяви висшестояща фигура пред „The Times“.
Напрежението в британския кабинет от Брекзит без споразумение беше разкрито когато Хамънд преповтори предупрежденията си за жестокия икономически удар, часове след като Доминик Рааб заяви, че това открива позитивни „възможности“.

И двамата изглежда силно желаят да избегнат откритата враждебност, макар и Рааб да каза пред „The Sunday Times“, че е „предпазлив“ с икономическите прогнози за Брекзит, тъй като предишните предупреждения „са оказаха грешни“.
Очаква се министрите да обсъдят статута на преговорите на 13 септември по време на специална среща на кабинета. „Дауининг стрийт“ заяви, че „инвентаризацията“ вече е планирана и това не е кризисна среща.

Доминик Рааб се ангажира да публикува повече от 50 „технически известия“, за да помогне на хората да се подготвят за Брекзит без споразумение до края на следващия месец. Следващата партида ще бъде публикувана около средата на септември, твърдят източници.
Първите 25 известия доведоха до предупреждения от бюрокрация и разходи. Докато на бизнесите беше казано да се подготвят за евентуални мита върху стоки, предназначени за ЕС, митническите брокери предупреждават, че няма да успеят да се справят с наводненията от търсене.
Брън Уорд, управляващ директор на британската „Customs Solutions“ се усъмни, че плановете за стотици нови служители в големите брокерски агенции и експедитори ще бъдат успешни. „Те няма да са там“, заяви той. „За да бъдеш официално припознат като трениран в тази индустрия, ти трябват три години опит“.
Саймън Ковъни, външният министър на Ирландия, разкритикува Джейкъб Рийс-Мог, консервативният британския депутат, за това, че каза, че Великобритания ще запази правото си „да инспектира хора“ след Брекзит.
ЕС няма да даде на Великобритания време да се подготви за нови отношения след март, освен ако двете страни не се съгласят за това как може „твърдата граница“ в Ирландия да бъде избегната, независимо от изхода на търговските преговори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg