EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

68 от 209 са били неохраняемите плажове тази година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

68 от 209 са били неохраняемите плажове тази година

mail15:00 | 16.09.2010прегледи 771 коментарикоментари 0


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи на пресконференция, че ще бъдат предложени за прекратяване минимум три концесионни договора за морски плажове, подобна крайна мярка имаше и миналата година, предаде БТА.
Ще бъде прекратена концесията за плажа "Дюни юг", където няма водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане. Концесионер на обекта е "Хелио турс", съобщи директорът на Дирекция "Концесии" в министерството Милен
Топалов.
Вторият договор е за плажа "Бяла карадере", където концесионерът "Титан чистота"ООД  не е организирал задължителните дейности по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Третият плаж е "Фиш фиш" с концесионер "ВИВ комерс 98" между Балчик и Албена. Този плаж е със свлачищна зона, направено е брегоукрепването, но по отношение на ската съществува реална опасност от свличане на земни маси. Становището на "Геозащита Варна" е, че тази зона е опасна да се използва за плаж и има забрана на кмета на община Балчик да се преминава през района.
Концесионерът на този плаж не организирал никакви дейности и услуги по закона и затова предложението на министерството е концесията да бъде прекратена по взаимно съгласие, каза Милен Топалов.
Министърът съобщи, че през лятото са направени 100 планирани проверки с участието на експерти на различни държавни и местни институции. За първи път този сезон са направени и 50 внезапни проверки само от представители на МРРБ. Поради тяхната
ефективност се предлага през следващия сезон да се наблегне върху този вид контрол по изпълнение на концесионните договори.
В страната има общо 209 плажа. Тази година неохраняемите плажове са 68, което е най-ниската бройка през последните години.
Най-честите нарушения по плажовете са свързани с организацията на водно-спасителните дейности и обезопасяването на водните площи - 13 броя, медицинското обслужване на плажовете - 12, поставянето на обекти извън съгласуваните схеми и по-големи площи от допустимите - 12, по-малко свободни зони от нормативно определените - 6, липса на санитарно-хигиенни съоръжения - три. От министерството отчетоха обаче, че като цяло
 тази година плажовете са по-добре организирани спрямо предходната. 
Плевнелиев съобщи, че след проверките общият размер на глобите, които ще бъдат наложени на недобросъвестните стопани на плажовете, е над 400 000 лева. Спрямо миналата година сумата е драматично по-висока, каза министърът и добави, че през 2009 г. глобите са били на стойност 180 000 лева, което е ръст с 220 на сто.
Директорът на Дирекция "Концесии" в министерството Милен Топалов отбеляза, от началото на година досега извън глобите за над 400 000 лева допълнително са наложени неустойки в размер на 150 000 лева. Той съобщи, че през тази година значително по-малко са били сигналите за инциденти с джетове или други плавателни средства.
Приходите от концесии и наеми за плажове през 2009 г. са били 8,5 млн. лева, а тази година - 10 млн. лева или с около 18 на сто повече приходи. За нас глобяването на е самоцелно, искаме чисти плажове, на които има гарантиран достъп и услуги за гражданите, плажове с добри стопани, плажове, които не са придатъци на хотелите - единствено да се отдават и ползват за туризъм, а са природно богатство, каза министърът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg