EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

650 млн.евро инвестиции на "Булгартрансгаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

650 млн.евро инвестиции на "Булгартрансгаз"

mail14:00 | 01.10.2012прегледи 534 коментарикоментари 0


Опитваме се да съкратим всички срокове, за да направим първата копка на интерконектора с Гърция през месец март 2013 година. Очакваме, че през 2014 година той ще бъде въведен в експлоатация. Това каза икономическият министър Добрев, като представи десетгодишния план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ за периода 2013-2020 г. на "Булгартрансгаз" в к.к. Златни пясъци.
Изграждането на интерконектора с Румъния върви в очакваните срокове. Крайният срок да потече газ по тази тръба е май 2013 г., но дейностите ще бъдат оптимизирани и реално преносът ще стартира още през март 2013 г.
Добрев припомни, че в началото на годината е сключен договор за предпроектно проучване на интерконектора със Сърбия и консултантът е изработил пет трасета за осъществяване на проекта. За две от тях не се налага да се изготвя ОВОС, което ще спести значително време. Очаква се в края на 2014 година газовата връзка със Сърбия да е готова.
Интерконекторът с Турция може да бъде изграден със средства от "Набуко-Запад". Проектът е изключително важен, защото ще свърже газопреносната мрежа на Турция с европейската и по този начин с Каспийския регион. В момента се водят преговори с инвеститорите в Набуко-Запад за избор на най-изгодния вариант за реализация на газопровода.
Общо 650 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в мрежите на компанията "Булгартрансгаз" през следващите десет години. Средствата ще се насочат за изграждане на нови 300 км газопроводи на територията на страната и разширяване на съществуващата инфраструктура с 272 км за постигане на диверсификация на газовите доставки в България.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg