EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

6,5 млн. тона пшеница новата реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6,5 млн. тона пшеница новата реколта

mail16:10 | 26.07.2022прегледи 564 коментарикоментари 0


Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лв., които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните. Това заяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов в в тв предаване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

През 2022 година държавата дава допълнително над 700 млн. лв., които отиват за всички фермери. Всеки, който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане, каза Иванов.

По думите му сериозна подкрепа за сектора ще има в следващите месеци, като предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври. Той поясни, че основно средствата ще бъдат насочени към чувствителните сектори, като плодове и зеленчуци.

Аграрният министър подчерта, че освен подкрепа се осъществява и сериозен контрол.

Само сектор животновъдство за реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите установяваме тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни. Но сме безкомпромисни и редица нередности вече са дадени на прокуратурата, подчерта Иванов.

Иванов каза още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме около 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи.

Тя е почти прибрана, с добро качество и за България няма опасност от липса на зърно, а дори се очаква да има износ, поясни Иванов. Той припомни, че в момента цялата верига "от нивата до трапезата" е освободена от ДДС, като е твърде вероятно през есента да няма промяна в цената на хляба. Според него вчерашната сделка ще даде отражение в световен мащаб на цената на зърното. Министърът подчерта, че у нас от Украйна са внесени само 6 хил. тона., което е пренебрежимо малко на фона на произведеното.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg