EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

65 години – възможна пенсионна възраст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

65 години – възможна пенсионна възраст

mail17:58 | 22.12.2009прегледи 648 коментарикоментари 0


Според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов възрастта за пенсиониране няма да надхвърли 65 години след предприемането на реформата в пенсионната система. "Мисля, че не можем да отидем на повече от 65 години", каза министърът в отговор на журналистически въпрос.
С промените в пенсионната система е ангажиран създаденият към министъра Консултативен съвет по пенсионната реформа. По думите на Тотю Младенов експертите от съвета ще диференцират възрастта за двата пола.
Според министъра след 2011 г. в десетгодишен период, реформите ще бъдат въведени контролирано и регламентирано, като решенията ще бъдат подлагани на обществена дискусия и няма да бъдат вземани еднолично. За мен е по-важно да няма сътресение за
 хората и да се върне доверието в пенсионната система, посочи Младенов. По думите му десетгодишният период ще даде предсказуемост и на хората, и на бизнеса.
В консултативния съвет има пет работни групи, които работят по анализ на съществуващата пенсионна система през последните години, бъдещото управление на пенсионния модел, доходността и инвестициите на частните пенсионни фондове и финансовата устойчивост и източниците за финансиране на пенсионната система. След 20 януари 2010 г. те ще обявят вариантите си за решения, които ще бъдат подложени на обществени обсъждания.
В момента 43 на сто от държавните разходи на бюджета са за Държавното обществено осигуряване и за пенсии, което икономиката не може да си позволи, коментира министърът. По думите му се търсят механизми, които ще доведат до консенсус при вземането на решения за пенсионната реформа.
Според Тотю Младенов пенсионните фондове вече са започнали да излизат от кризата, в която са изпаднали преди година. Той изрази надежда с помощта на държавата да се намерят гаранции за парите на частните пенсионни фондове, така че част от тях да се
инвестират в българската икономика. Ние имаме нужда от свеж допълнителен финансов ресурс за икономиката - за големи  инфраструктурни проекти в енергетиката, пътищата, околната среда и регионалното развитие, отбеляза министърът. По думите му така след време фондовете ще могат да дадат по-голяма доходност, включително и за осигурените в тях лица.
Коледните добавки за пенсионерите ще бъдат изплатени със средства от бюджета за 2010 г., посочи Тотю Младенов. Той отбеляза, че министерството е върнало в бюджета 3,6 млн. лева икономии, които макар че няма да бъдат използвани за коледните добавки, ще бъдат необходими за изплащането на социалните помощи, където има трудности./БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg