EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

617 договора по ОПРР се изпълняват, 50 спрени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

617 договора по ОПРР се изпълняват, 50 спрени

mail06:10 | 29.04.2020прегледи 9189 коментарикоментари 0


От 617 договора, които се изпълняват с финансиране по ОП„Региони в растеж“ 2014-2020 г. 50 са спрени, 36 от тях са заради извънредното положение в страната, съобщи за Дарик радио заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова. 

Временното спиране е по обективни причини - невъзможност на фирмите –изпълнители  да внесат материали от чужбина или да осигурят стриктни мерки за защита на работниците. Договорите са от всички сфери, към които е насочена програмата.

„Става дума за  пренебрежително малък брой договори на фона на общото изпълнение“, коментира Николова. „Ако в началото бяхме взели решение административно да спрем  проектите заради извънредното положение,  щяхме да  получим много негативни ефекти  от  липса на работа за строителния сектор и всички съпътстващи дейности. Затова направихме разумна крачка и дадохме възможност да се спрат само договорите, които не могат да се изпълнят по обективни причини.  Програмата не бива да спира, защото това крие риск  и от неизпълнение в края на програмния период“, посочи още заместник-министърът.

Николова допълни, че в рамките на ОПРР са отделени и над 164 млн.лв. за реформа на Спешната помощ. С тях ще се ремонтират и преоборудват със съвременна техника всички спешни центрове в страната, както и 34 спешни отделения в държавните областни болници, включително ще се изградят и нови лаборатории до 2023 г. Предвидена е и доставка на 400 нови линейки, от които 182 вече са в центровете.  20  млн.лв., са осигурени за  хеликоптери за спешната помощ, допълни Николова.

Заместник-министърът отбеляза, че въпреки извънредното положение в страната Управляващият орган на ОПРР работи активно. Вече е отворен 100% от ресурса на програмата, който е над 3 млрд. лв. Към днешна дата е договорен 90% от него или около 2,8 млрд.лв. Над 200 договора със стотици проекти вече са напълно завършени. „За кратко време преструктурирахме администрацията и тя вече работи изцяло електронно, а така работим три пъти по-бързо, защото приемаме по интернет всички документи по подаване и отчитане на проектите и спестяваме хартията. Всички публични събития са онлайн,  нямаме никакво забавяне“, коментира Николова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3017