EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

600 евро средно за квадрат във Варна и Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

600 евро средно за квадрат във Варна и Бургас

mail16:56 | 11.08.2009прегледи 997 коментарикоментари 0


Морската ни столица все пак изпревари Бургас по цени на имоти. Тенденцията и в двата града обаче е малко над 600 евро за квадрат. През последния месец се наблюдава минимално покачване на цените за недвижимостите, но едва ли става въпрос за раздвижване на пазара, съобщава електронното издание Burgasinfo.
В коментар на анализатори от MKB Unionbank се посочва, че сделки в Бургас са се сключвали и за 280 евро. Във Варна офертите са чувствително по-високи. Имотите там се предлагат на цени от €662 кв/м. Това означава, че двустайно жилище би струвало на купувачите 38 хиляди евро. Точно такъв тип апартаменти са и най-предпочитани напоследък, обясняват от бранша.
Най-евтината сделка там може да се сключи на цена за квадратен метър не по-ниска от €345.
Средната цена в Бургас за имот е 592 евро за кв/м.
С шест евро по-скъп е квадратът в Пловдив.
В столицата средната стойност на двустайно жилище е около 45 548 евро. В банковия сектор се наблюдава тенденцията, че исканията за кредит за покупката на имот постъпват предимно от малките населени места.
„Очакванията за следващите 12 месеца са за активизиране на банковото кредитиране, което  ще доведе и до повече сделки на имотния  пазар. Едва ли в следващата година ще станем свидетели на осезаемо увеличение в цените, тъй като предлагането ще продължи да надхвърля тресенето”, се обобщава в изследването.
Анализаторите добавят, че най-голямо е намалението във ваканционните имоти, като на места инвестицията в тях струва с 50% по-малко от миналата година. Спадът в цените на луксозните жилища е 20 на сто за сравнение от цените през 2008 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg