EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

60 хил. лв. глоба за бургаското парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 хил. лв. глоба за бургаското парно

mail18:56 | 29.04.2009прегледи 705 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции от 10 000 лв. и 50 000 лв. на Топлофикация BS_heatБургас ЕАД, съобщиха от комисията.
Повод за разследването срещу дружеството е оплакване от Бургасгаз ЕАД, според което топлофикацията му налага нелоялно търговски условия.
Бургасгаз е газоразпределително предприятие, което извършва газификация на община Бургас. Дружеството ползва свободния капацитет от газопровода на Топлофикация Бургас възмездно, въз основа на договор за достъп, подновяван ежегодно.
Анализът на КЗК е установил, че има клаузи в договора, предложен от Топлофикация Бургас на Бургасгаз за 2009, които съдържат нелоялни търговски условия. Така например при ограничения в доставките на газ от Булгаргаз до собственика на газопровода Топлофикация Бургас, последният може да наложи ограничения на лицензианта Бургасгаз. КЗК счита, че е недопустимо, в случай че Топлофикация Бургас е неизряден потребител, да разполага с правото да налага ограничения в ползваното количество газ на другия присъединен на същата линия потребител, който заплаща ползвания газ на Булгаргаз.
Освен това в договора се предвижда, че в случай на прекъсване на газоснабдяването по причина на Бургасгаз, на Топлофикация Бургас следва да се изплатят пропуснати ползи от непроизведена продукция, нанесени щети и разлика в цената на горивата. Според КЗК това условие създава неравнопоставеност между двете страни, тъй като ползва единствено топлопреносното предприятие, доколкото такава възможност не е предвидена и за Бургасгаз.
По втората санкция, наложена на Топлофикация Бургас, производството е установило, че на 12.09.2008 въпреки наложеното спиране на газоснабдяването на Топлофикация Бургас, дружеството е продължило да захранва мощностите си с природен газ за сметка на предназначените за другия присъединен на същата линия потребител, Бургасгаз. Установено е още, че Топлофикация Бургас е отказала да осигури достъп до спирателната си арматура, след което при спиране на общото газоподаване, е изконсумирала почти цялото количество от доставката на Бургасгаз за денонощието.
Комисията счита, че топлофикацията е злоупотребила с господстващото си положение на собственик на част от газопреносната мрежа и е ограничило доставката на газ във вреда на потребителите, ползващи разпределителната мрежа на Бургасгаз.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg