EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 млн. лв. за 85 фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 млн. лв. за 85 фирми

mail10:00 | 31.10.2012прегледи 601 коментарикоментари 0


На церемония в София бяха връчени договорите на 85 фирми от резервния списък по схемата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“ по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013. Стойността на безвъзмездната помощ по тях е близо 60 млн. лева. Това стана възможно, след решението на Управляващия орган по програмата от м. август да увеличи бюджета по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия с 85 млн. лева - от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати от резервния списък, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата. Безвъзмездната финансова помощ по техните проекти е на стойност над 86 млн. лева.
От сливането на Междинното звено и Управляващия орган по ОП "Конкурентоспособност" в края на април досега сме договорили проекти за 420 млн. лева. Като се има предвид, че интензитетът на помощта е около 50%, това означава, че във фирмите се изпълняват проекти за повече от 750 млн. лева. Тези средства са стимул за икономиката. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на връчването на договори за технологична модернизация на малки и средни предприятия по ОП "Конкурентоспособност".
До момента по Оперативната програма са договорени 71.96% от ресурса на програмата, а са платени повече от 15%, отбеляза Делян Добрев. Тази статистика не включва платените средства по инструмента Джереми. В сравнение със същия период на миналата година числата показват повече от четири пъти ръст на договорените средства и два пъти – на разплатените.
Министър Добрев насърчи компаниите да участват и в схемата за енергийна ефективност и зелена икономика в рамките на ОП "Конкурентоспособност". По нея на бизнеса се предоставят 150 млн. евро безвъзмездна помощ, плюс още 150 млн. евро кредитна линия от ЕБВР за мостово финансиране на проектите.
Сключените договори ще осигурят допълнителни работни места и живи пари за вашите компании, отбеляза и премиерът Бойко Борисов, който също присъства на церемонията. Той обърна специално внимание на факта, че за последните пет месеца са договорени четири пъти повече и са изплатени два пъти повече средства, в сравнение със същия период на миналата година.
Целта на представянето е не да се благодари за парите, защото когато се дават пари - всеки благодари, а е недоволен, когато му ги взимат. Целта е фирмите да чуят коя с какво се занимава и да направят бизнес помежду си. Ако има някои от вас, които в условията на работата с министерството и съответните дирекции са видели някаква слабост, въобще да не се притесняват да ни я кажат, за да я отстраним веднага“, заяви подкрепата си към бизнеса премиерът по време на церемонията.
Представителите на фирмите, които получиха договорите, имаха възможност да споделят повече за сферата, в която работят, както и за предстоящите инвестиции с получените средства./Пресцентър Министерски съвет, МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161