EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

60 антикризисни мерки бяха приети от МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

60 антикризисни мерки бяха приети от МС

mail14:36 | 31.03.2010прегледи 1213 коментарикоментари 0


Антикризисната програма на правителството ще съдържа 60 мерки, стана ясно днес след заседание на кабинета. Тя не предвижда повишение на ДДС, но на пресконференцията по-късно премиерът Борисов предупреди:"Съгласих се ДДС да остане на ниво 20%, независимо че вътрешното и всякакво убеждение мое е, че трябва в годините да намалява. Но при това наследство, което сме получили, и ако тези договори за над 2 млрд. лв. не съумеем да ги развалим, всички на тази маса са информирани, че няма да ги питам, отивам и вдигам ДДС".
Той каза още, че държавата ще изплати до две седмици 550 млн. лева, които дължи на бизнеса чрез Българската банка за развитие.
Мерките с най-голям финансов ефект се очаква да бъдат 10% намаление на издръжката на бюджетните ведомства, чрез които ще бъдат спестени на бюджета 450 млн. лева.
Втора важна мярка е приватизацията на миноритарни дялове в държавни дружества през фондовата борса, като приходите от нея се изчисляват най-малко на 200 млн. лева. Дянков отбеляза, че при продажбата на дяловете не е нужно парите да постъпват в Сребърния фонд, а могат да се използват за текущи нужди.
Трета важна мярка е продажбата на спестените въглеродни емисии съгласно Протокола от Киото, които вероятно ще донесат между 300-350 млн.лв. Трябва обаче да се има предвид, че засега националният план за търговия с емисии не е одобрен нито от ЕК, нито от парламента, за да може процедура по продажба да бъде стартирана в кратки срокове.
Четвърта важна мярка е продажбата или даване под аренда на 1 млн. декара от свободните 1.3 млн. декара от държавния поземлен фонд се очаква да постъпят 160 млн.лв. 90% от земите ще бъдат дадени под аренда, а 10% - продадени.
60-тата мярка, която все още остава неодобрена от работодатели и синдикати, но на която държи правителството, е промяна в начина на плащане на болничните листове. Според предложението първият ден от болничните ще се плаща 100% от работодателя, вторият ден ще се заплаща отново от работодателя до 60%, а третият ще е за сметка на работника. Последващите дни ще се поемат от НОИ. Ситуацията в момента е първият ден е платен 100% от работодателя, а следващите се заплащат 80% от НОИ.


Тагове: премиер, ДДС, мерки,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg