EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

6-ти май: Денят на Храбростта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6-ти май: Денят на Храбростта

mail07:38 | 06.05.2015прегледи 910 коментарикоментари 0


 Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май в столицата с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини и военен парад.

Водосветът на бойните знамена и Знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I”. В него ще участват близо 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България. В осем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет „Васил Левски“. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Знамето на Стилияна Параскевовa, Щандартът на Първи конен полк, Знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, Знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, Знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.

По време на парада, при изпълнението на Националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

След завършването на парада, на площад „Княз Александър I“ пред жителите и гостите на столицата ще бъдат представени музикално-строевите умения на военните духови оркестри.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Казанлък, Смолян, Белене, Свищов, Хасково, Шумен, Враца, Велико Търново и в с. Боляровци, община Садово.

Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Делегация от Министерството на отбраната ще поднесе венци и цветя в памет на загиналите български военнослужещи на българското военно гробище в Ново село, Македония.

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден “За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена “За храброст”. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г., с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.
Източник: Министерство на отбраната


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg