EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

6 нелегални хотела откриха във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

6 нелегални хотела откриха във Варна

mail16:55 | 08.10.2009прегледи 475 коментарикоментари 0


6 нелегални хотела са открили служители на общината, стана ясно на комисия по търговия и туризъм към варненския Общински съвет, съобщава в. Позвънете. Обектите са предлагали нощувки срещу заплащане, без дори да имат пуснато заявление за категоризация, както изисква нормативната уредба. Това съобщи за изданието началникът на отдел „Контрол  търговска дейност" Иван Иванов. На собствениците на незаконните хотели са съставени актове и в момента се чака да излязат наказателните постановления. Глобата за подобно нарушение е от 2000 до 20 000 лв., посочи Иванов. Други 7 акта са съставени на хотели, в които не е воден регистър на гостите. По този начин собствениците са се опитали да избегнат плащането на курортни такси за общинската хазна. Предвидените санкции за това нарушение пък са от 500 до 5000 лв. за физически лица и от 1000 до 10 000 лв. за юридически. За тези седем обекта също се чакат наказателните постановления. Проверките са обхванали обекти в местността Панорама, курортен комплекс „Чайка" и около спирка „Марек". Инспектирани са 52 хотела от семеен тип за периода от 1 юни до 30 септември. По думите на Иванов, собствениците на такъв вид обекти са най-склонни към прегрешения. „В тях отсядат основно туристи, тип студенти и са много трудни за излавяне", посочи Иванов. В проверките са се включили и полицейски служители. Записаните в регистъра нямало как да бъдат сравнени с нощуващите гости, защото последните отказвали да дават личните си данни. Именно затова се ползвала помощта на полицаи, които единствени имат право да искат документи за самоличност. Много често при внезапните проверки собствениците представяли клиентите като роднини или приятели.
Наличието на полицейски служители обаче изкарвало лошо име пред туроператорите и чужденците.
За това и местната администрация прибягвала до служителите на реда в места, които по традиция се посещават само от българи. През лятото освен 52-та хотела, общинарите са проверили и 178 търговски обекта и 187 увеселителни заведения.
Постъпилите приходи в общинската хазна от туристически такси към края на август са почти 2,5 млн. лв., стана ясно още на заседанието на комисията. Според справка на администрацията най-много от тях са внесени от хотели в Златни пясъци, следвани от Св. Константин и обектите в градската част. Според заложеното в бюджета, от таксите през тази година трябва да се съберат 4 млн. лв. В актуализацията предвидената сума е намалена със 150 000 лв. Въпреки това  обаче събираемостта до края на август е 10 % по-висока в сравнение със същия период на миналата година. Приходите от рекламна дейност също са увеличени, отчетоха от администрацията. До края на август на 2008 г. от нея са постъпили 1,117 млн. лв. За същия период на тази година пък са акумулирани над 1,281 млн. лв., което също е с 10 на сто повече.
В комисията постъпи преписка с предложение от зам.- окръжния прокурор Антоанета Генчева. Предложено бе, преди издаване на разрешения за поставяне на рекламно-информационни елементи по козирките да се изискват технически експертизи, както и снимки и колажи, показващи как билбордовете биха се вписали в градската среда. Докладна е била внесена във връзка с инцидента при който след срутване на козирка, загина младо момиче. Съветниците припомниха, че според новите изменения в наредбата за обществения ред, поставянето на рекламни пана, климатици и саксии върху козирки е абсолютно забранено.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg