EUR 1.9558
USD 1.7466
CHF 1.8363
GBP 2.1435
CNY 2.4689
you tube
mobile version

5G са основа на „умните“ градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5G са основа на „умните“ градове

mail06:15 | 07.11.2019прегледи 451 коментарикоментари 0


Услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G са основа на „умните“ градове, където технологиите се прилагат в полза на жителите, на природосъобразните и устойчиви решения. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на представяне на  възможностите на новата технология.

“5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване на поне 1 милион устройства на квадратен километър, почти липсва забавяне в скоростта на предаване на данни“, каза министърът.

 „Затова  е нужна добра инфраструктура, а за нейното развитие, освен доброто познаване на технологията, е необходима смелост, която  при телекомите обикновено е свързана с преценка на необходимата инвестиция“, добави Росен Желязков. По думите му, държавата и телеком индустрията са намерили вярното решение, за да бъдат предлагани на поносими цени услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G за крайните потребители.

Като една от стъпките на държавата за подпомагане на разгръщането на 5G, министърът посочи намаляването на разходите на изграждане на новите мрежи на първо място чрез оптимизиране на тарифите за радиочестотен спектър. „Не защото искаме да увеличим печалбата на телекомите, а защото искаме да направим цената за крайния потребител адекватна, а не по-скъпа“, коментира той.

Министърът добави, че друга стъпка е намаляването на административната тежест за разполагането на новото оборудване за базовите станции. По думите му, държавата ще работи с телекомите, както по отношение  на контрола, така и на осигуряването на повече информация, че електромагнитните вълни, които се ползват от тази технология, не са опасни.

Осигуряването на радиочестотен спектър е тема, която ще намира своето решение, подчерта министър Росен Желязков. Той увери, че лентата в диапазона 3,6 мегахерца скоро ще бъде обявена на търг. В заключение той каза, че усилията на държавата са насочени към осигуряване на по-добри услуги, по-умни градове и по-доволни потребители.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg