EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 хил.лв. глоба за „Монтюпе“ ЕООД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 хил.лв. глоба за „Монтюпе“ ЕООД

mail13:45 | 16.09.2016прегледи 1305 коментарикоментари 0


Имуществена санкция в размер на 500 000 лева и принудителна административна мярка ще бъдат приложени спрямо дружеството „Монтюпе“ ЕООД в Русе за констатирани нарушения на условията в комплексното разрешително на оператора. Това обяви директорът на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова в присъствие на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез вентилационната система е установено след 20 часа на 10 септември. В резултат от сигнали на жители на крайдунавския град екипи на РИОСВ-Русе и представители на общината извършиха обходи в районите, откъдето са обажданията на гражданите. Неприятните миризми са локализирани в Индустриалния парк на Русе. Над производствените халета на „Монтюпе” ЕООД е наблюдаван продължително сивкав облак. В североизточна посока от площадката на дружеството, на разстояние от около 100-150 метра е установено, че от покрива на хале № 3 се отделя облак от сивкав дим, който се издига приблизително на височина от 20-30 метра, а вятърът го отнася към града. В същото време от организираните източници, посочени в Комплексното разрешително не са отделяни емисии. 

Същото нарушение е констатирано и на 11 септември вечерта, когато отново през вентилационните съоръжения са изпускани отпадъчни газове от производството. Нарушението е удостоверено с термоанализатор на „Гранична полиция“. 

На 12 септември екип на РИОСВ-Русе приложи принудителната административна мярка за блокиране на вентилационните съоръжения. На дружеството са дадени предписания в срок до 26 септември да осигури възможност за трайното запечатване на 108 вентилационни клапи. Операторът трябва да започне процедура по преразглеждане на действащото в момента Комплексно разрешително.

Преписка с констатациите от извънредните проверки ще бъде изпратена до прокуратурата. Писма са изпратени до Инспекцията по труда, Регионална здравна инспекция и Регионална дирекция за национален строителен контрол.

Заместник-министър Живков и инж. Лилия Атанасова са категорични, че ще се приложат най-строгите норми на екологичното законодателство, особено за оператори, допускащи системни нарушения.

Допълнителни измервания на качеството на атмосферния въздух ще бъдат извършени в района на площадката с  техника на Изпълнителна агенция по околната среда и водите. Системните проверки и нощните обходи ще продължат, увери директорът на РИОСВ-Русе инж. Атанасова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg