EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500 хил. евро за туризъм получава Велико Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 хил. евро за туризъм получава Велико Търново

mail12:50 | 19.04.2010прегледи 982 коментарикоментари 0


Хълмът Царевец е актуван като държавна собственост. Държавата вече ще прибира приходите от билети, а голяма част от тях ще отиват за обновление на инфраструктурата на самата крепост, заяви зам.-министърът на културата доц. д-р Тодор Чобанов, който присъства на международното изложение „Културен туризъм”.
През в. Борба Чобанов уточни, че процедурата по изготвяне на актовете за собственост все още не е приключила, но се движи от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според него преписката ще приключи много бързо.
Чобанов бе категоричен, че без актове за собственост за хълма не може да се кандидатства по европрограми. В момента крепостта, която е правена със средства, осигурени от Общонародния комитет за развитие на Велико Търново, се експлоатира от общината и градския исторически музей, а по документи се води просто горски масив.
Хълмът няма да се отдава на концесия, а ще бъде търсен вариант за съвместно експлоатиране със самата община, уточни Чобанов. Той съобщи, че над 150 национални обекта са актувани като държавна собственост от началото на мандата на правителството. Сред тях са Скалните манастири край Иваново, Русенско, Асеновата крепост, Червен, крепостта Ловеч, Никополис ад Иструм и други. Някои от тях били в тежко състояние като античния град Нове край Свищов, където върху части от археологическия обект били посадени лозя и се правела дълбока оран. 20 от одържавените обекти вече са прехвърлени за управление на общините, уточни зам.-министърът.
Държавата ще продължи да налива средства и в намиращия се наблизо хълм Трапезица. В спешен порядък тук ще се налеят поне 4 млн. лв. за инфраструктура и изграждането на асансьор. Базата на археолозите, която вече е направена на хълма, пък ще се превърне в музей за посетителите.
Велико Търново получава 500 хил. евро от италианското правителство, за да изготви нови туристически маршрути, уточни Чобанов. Парите идват под формата на безвъзмездна финансова помощ от правителството на Италия, каза Негово превъзходителство посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо, който също присъства на дискусията с кметовете по въпросите на туризма.
На дискусията в рамките на международната туристическа борса Тодор Чобанов съобщи, че по оперативна програма “Регионално развитие” има два пилотни проекта. Единият е за възрожденски град Велико Търново, другият - за община Кърджали. Средствата ще се изразходват и за проучване и рекламиране на дестинацията. Има добри примери в тази посока - един от тях е в Италия, където една кула „храни” 400-хиляден град, поясни Чобанов.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg