EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

500-млн. опаковка кафе Nova Brasilia

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500-млн. опаковка кафе Nova Brasilia

mail16:04 | 21.09.2020прегледи 1332 коментарикоментари 0


JACOBS DOUWE EGBERTS, един от световните лидери в производството на кафе и чай, отбеляза производството на своята 500-милионна опаковка кафе Nova Brasilia с малка церемония в международния си завод в Костинброд. Юбилейната опаковка беше подарена на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, като признание за партньорството през годините.

След виртуална обиколка на фабриката за кафе, на присъстващите беше представен анализ на социално-икономическото въздействие в България на JDE, изготвен от  Института за пазарна икономика.

След близо 30 години на българския пазар (от 1991 г.), Nova Brasilia е пазарен лидер при мляното кафе за домашна консумация за 2019 година (по данни на Nielsen).

Създаден през 1995 г., заводът за кафе в Костинброд се радва на значителен растеж през годините. Днес играе ключова роля в глобалната мрежа за доставки на JDE, като изнася емблематични марки кафе в повече от 10 държави, включително Германия, Гърция и Румъния.

Заводът в Костинброд е част от семейството на JDE. В него са инвестирани над 5,6 млн. лева за разширяване и модернизация, като заводът е еталон за ефективност на производството и ангажираност на екипа. Произведените в България кафе продукти достигат до повече от 10 милиона домакинства годишно в Централна и Източна Европа.“, каза Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE при посещението си в България.

Какво е социално-икономическото въздействие на JDE в България?

Проучването за социално-икономическото въздействие но компанията, изготвено от Института за пазарна икономика, очерта следното:

• Според броя на заетите, JDE попада сред 15-те най-големи работодатели в Костинброд и се нарежда сред водещите 10 индустриални предприятия, които оперират в общината.

• JDE е и сред работодателите с най-високи възнаграждения в Костинброд, като средната заплата в производствената компания надвишава с над 50% общата за общината средна заплата и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост.

• Внесените данъци и осигуровки на годишна база към държавата са в размер на около 2.2 млн. лв. Те се равняват на годишната издръжка на 1000 деца в училищно образование, сумарно с платените косвени данъци от потребителите при крайните покупки на продаваните стоки.

• Сравнени с бюджета на община Костинброд, плащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от  трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура.

• JDE допринася за 85% от износа на печено кафе в България и за около 44% от общото производство на кафе в страната (по данни на Eurostat за 2018 г.).

Докладът за социално-икономическия отпечатък на компанията потвърждава, че JDE има голямо регионално значение за икономиката на община Костинброд, която е част от индустриалната периферия на столичната икономика.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg