EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

500 млн. лв. за ремонт на язовири

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

500 млн. лв. за ремонт на язовири

mail11:05 | 13.08.2018прегледи 503 коментарикоментари 0


От 84 на брой язовири в област Варна, 62 се нуждаят от ремонт, а 8 от спешен ремонт. Това заяви във Варна председателят на Държавната агенция за Метрологичен и технически надзор Петър Горновски, цитиран от пресцентъра на областната администрация. Той участва в работна среща с Областния управител,кметове на общини и представители на РИОСВ, РЗИ, ПБЗН,Басейнова дирекция „Черноморски район“ във връзка с промените в Закона за водите. Законът предвижда още и създаването на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което ще е отговорно за комплексното управление на язовири публична и частна държавна собственост. Акцент в дискусията беше процедурата, която дава възможност на общините, които стопанисват водоеми, да ги прехвърлят безвъзмездно на държавата. До 7 октомври общините могат да заявят пред Министерството на икономиката дали ще прехвърлят на държавата собствеността върху водоеми, които не могат да стопанисват. Това може да става с решение на общинските съвети.
 Горновски посочи, че удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.
 Докато заработи новото държавно предприятие, ремонтите на язовирите ще поеме новосъздаденото търговско дружество,  което е под управлението на икономическото министерство. Към него от държавния бюджет вече са прехвърлени 500 милиона лева, с които ще бъдат ремонтирани над 850  водоема на територията на страната, някои от които се нуждаят от спешен ремонт. По време на работната среща беше коментирана и предстоящата класификация на язовирите в страната по степен на потенциална опасност, която ще се извършва от комисиите към областните управители. Целта е да се оптимизира контрола на различните видове водоеми и изискванията за тяхната експлоатация.


Тагове: язовири, ремонт
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097