EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

50% спад в добив на картофи + повече рапица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50% спад в добив на картофи + повече рапица

mail16:12 | 21.10.2016прегледи 3520 коментарикоментари 0


Качеството на реколтата от картофи за 2016 г. е положително, но количеството на добивите е под миналогодишното. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с тазгодишната реколта от картофи. По думите му количеството на реколтата за тази година е ниско, заради голямата суша. Каймаканов уточни, че реколтата ще се движи около 50-60% под миналогодишната. „Някъде между 80 и 120 хил. тона ще бъде тазгодишния добив, докато миналата година имахме към 150-180 хил. тона”, коментира Венцислав Каймаканов. Той обясни, че няма увеличение на площите, засети с картофи, а нови стопани са започнали да засяват, но това не е оказало голямо влияние върху количествата на тазгодишната реколта. „Отглеждат се картофи не за по-високи добиви, а само за субсидия”, коментира той. Каймаканов заяви, че не може да определи 2016 г. като лоша за картофопроизводителите. „Беше земеделска година, подложени на суши, отначало на дъждове, бавно засаждане, но това е земеделието”, коментира Венцислав Каймаканов.

********

В Добричкия регион засетите масиви с рапица вече надхвърлят 134 000 декара, съобщават от областната дирекция "Земеделие". Маслодайната култура намира приложение в козметични продукти, в производството на олио и биогориво.
През отиващата си стопанска година американски инвеститор откри в Добрич една от най-големите дестилерии в страната за етерични масла, която се очаква да насърчи земеделските производители и в отглеждането на рапица.
През лятото в региона бяха добити 51 497 тона рапично семе от над 169 000 декара.

източници: агенция Фокус, БТА

 

 


Тагове: картофи, рапица
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg