EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

+50 сорта лози от Института в Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+50 сорта лози от Института в Плевен

mail13:04 | 06.03.2018прегледи 7754 коментарикоментари 0


Институтът по лозарство и винарство в Плевен е създал в дългата си история над 50 сорта лози - голяма част от тях са за винопроизводството и за десертно грозде в страната. Това каза за БТА проф. Мирослав Иванов - завеждащ отдел "Сортове и сортоподдържане" в института.
Той уточни, че пред Националната агенция по сортоизпитване институтът е представил още три нови кандидат сорта с превъзходни качества. Единият от тях - "Миро", е с повишена устойчивост на ниски зимни температури, а другите два са десертни - безсеменен и семенен. Срокът им на изпитване изтича следващата година и се надявам да бъдат утвърдени от селекционната комисия, каза експертът.
Проф. Иванов поясни, че селекционната работа в България е започнала 1926 година, но първите сортове се утвърждават едва през 1960 година. Това е една от приоритетните дейности в Института по лозарство и винарство в Плевен, подчерта той. По думите му от десертните сортове са придобили известност "Супер ран Болгар", "Брестовица" и "Мискет плевенски", а от винената селекция са спечелили популярност "Рубин" и "Букет".
Проф. Иванов поясни, че от 1980 година в института е поставено начало на ново направление в селекционната дейност, при което са създадени сортове с повишена устойчивост на стресови фактори. При лозата такива са минусовите зимни температури и болестите като маната. От тази селекция хиляди декари са с "Кайлъшки мискет" и "Сторгозия". Един от сортовете от тази селекция през 2015 година стана хит - спечели първо място на изложението "Агра" и получи златен медал - "Кайлъшки рубин", припомни проф. Иванов. Този сорт е с повишена устойчивост на ниските температури и мана и от него се получават много добри вина, коментира той. От белите нова негова селекция е "Плевенска роса", който е аналог на "Кайлъшки мискет", но узрява много по-рано и е база за производство на много качествени мискетни вина, каза проф. Мирослав Иванов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972