EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

50 млн.лв. помощ за варненския бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млн.лв. помощ за варненския бизнес

mail09:15 | 14.09.2021прегледи 936 коментарикоментари 0


С над 50 милиона лева са подпомогнати фирми от Варненска област, понесли загуби заради ограничителните мерки, наложени от пандемията. Това съобщи за БТА управителят на Областен информационен център-Варна д-р Виктория Николова. Средствата са от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Помощ са получили и фирми от туристическия и транспортния сектор. Компаниите могат да разчитат на подкрепа, ако имат желание да се развиват и в онлайн среда, коментира д-р Николова. По думите й един от проблемите за варненския бизнес е, че няма сериозни шансове да печели проекти за стартиране на предприемачески идеи, тъй като повече точки при оценка се дават на фирмите от по-малките области в страната.

- Д-р Николова, колко фирми от Област Варна и на каква стойност са подпомогнати от началото на пандемията до момента по така наречените ковид мерки в подкрепа на бизнеса?
- В помощ на варненския бизнес, по различни мерки със средства от ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., до момента са изплатени общо 52 380 110,50 лв., като сумата ще продължи да нараства. Оборотни средства са получили както най-малките предприятия, понесли загуби заради ограничителните мерки, така и по-големи компании.
По процедурата "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" са сключени 122 договора на обща стойност 6 100 000 лв. - по 50 000 лв. за проект. Това са само фирмите, които са в списъка на одобрените. След финансиране на резервите броят им ще нарасне още. 14 344 303,98 лв. са изплатени на 1783 фирми по процедурата "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". От 3 до 10 000 лв., в зависимост от оборота, получиха лекарски и дентални практики, магазини, пекарни, счетоводни кантори, салони за красота, погребални агенции, учебни центрове и други. 129 договора на обща стойност 17 113 496,62 лв. (до 150 000 лв. за проект) са сключени по процедурата "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". На 547 фирми от Варна и областта бяха изплатени общо 11 121 072,90 лв. в трите фази по процедура "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки чрез прилагане на схема за подпомагане от Национална агенция за приходите (НАП)".

- Как бяха компенсирани автобусните превозвачи във Варненско, които също претърпяха загуби заради наложените мерки?

- Във Варна и областта са подкрепени финансово 37 фирми, извършващи автобусни превози. Общата сума, изплатена на тези компании по процедурата "Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози", е 2 010 260,63 лв.

- Туризмът също пострада сериозно като бранш от ограниченията, наложени заради пандемията. Какви компенсации получиха местните фирми, чиято дейност беше засегната?

- Общо 1 690 976,41 лв. са стигнали до варненските фирми от този сектор, като са финансирани 94 проекта по процедурата "Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент".

- Извън мерките, пуснати в подкрепа на фирмите заради ковид, как европейските средства подпомагат варненския бизнес?

- Има няколко процедури по ОПИК, чрез които фирмите могат да оптимизират производството, да модернизират дейността си и да повишат ефективността на работа. По процедурата "Подобряване на енергийната ефективност", например, 31 фирми от Област Варна са получили финансиране на стойност 34 889 979,80 лв. Това са средства, които компаниите могат да инвестират в повишаване на енергийната ефективност на производствения процес, оборудване и разширяване капацитета на фирмата чрез подмяна на съществуващо оборудване с ново, с по-висока производителност и по-ниско енергопотребление. 79 варненски компании са инвестирали в бизнеса си общо 43 576 598,90 лв. по процедурата "Развитие, растеж, модернизация на МСП и иновации".

- Дава ли възможност ОП "Иновации и конкурентоспособност" на бизнеса да се развива и в онлайн средата?

- Да. Чрез Ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) 42 местни фирми са получили общо 704 000 лв. за уеб базирани услуги - платформи, уеб сайтове, мобилни приложения, изработване на интернет страници, електронни магазини, както и ИКТ услуги за дигитален маркетинг, оптимизиране на процеси, осигуряване на кибер и информационна сигурност.

- Насърчава ли програмата създаването на нови предприятия и има ли варненски фирми, които да са се възползвали?

- По процедурата "Насърчаване на предприемачеството" е финансирана една варненска фирма с проект на стойност 230 599 лв. Това не означава, че в Област Варна няма качествени предприемачески идеи. При оценката на проектните предложения се даваха 5 точки за стартиращи фирми, регистрирани на територията на областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Шумен, Пазарджик, Смолян, Сливен, Кърджали, Кюстендил, Благоевград и само 1 точка за фирми със седалище в областите Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-област. Именно заради това много варненски фирми предпочитат да регистрират бизнеса си в общини, които носят повече точки, и така да кандидатстват. За сравнение, по ОП "Развитие на човешките ресурси", където няма точки при оценката за териториален принцип, има финансирани 36 стартиращи фирми на обща стойност 4 011 047,07 лв.
Местните инициативни групи също осигуряват финансиране в подкрепа на предприемачеството и стартиращите предприятия. В областта са реализирани 6 проекта на обща стойност 2 071 902,02 лв.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954