EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 млн. лв. за културни обекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 млн. лв. за културни обекти

mail14:15 | 04.07.2012прегледи 465 коментарикоментари 0


Сграда на Националния музей на българското изобразително изкуство бе ремонтирана за 3.6 млн. лв. по линия на Оперативната програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 (ОПРР). На церемонията по официалното откриване след обновяването бяха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Тези средства са само част от инвестициите, които предоставяме на Министерството на културата като конкретен бенефициент за реализация и подобряване на цялостната държавна инфраструктура в областта на културата, каза министър Павлова при откриването на обновената сграда.. Тя съобщи, че по линия на ОПРР са отпуснати над 50 млн. лв. за ремонт на националните галерии, музеи и опери в големите градове на страната.
На 12 юни т. г. с решение на Комитета за наблюдение бяха пренасочени допълнително още 6.2 млн. лв. към Министерството на културата за ремонт на 5 училища по изкуствата. Предоставяме тези средства, за да може нашите деца да учат в по-добри условия - те са нашите бъдещи творци, които ще представят своите произведения в музеи като този и във всички останали, които ще бъдат изградени и ремонтирани, каза още министър Павлова. Тя припомни, че преди броени дни, по линия на ОПРР, МРРБ предостави 27 млн. лв. на Министерството на културата за изграждането на Националния музеен комплекс, наричан още „Българският Лувър”. Такива обекти могат само да привлекат повече туристи в нашата страна, допълни министър Павлова.
По проекта „Основен ремонт и преустройство на Национален музей на българското изобразително изкуство” са внедрени мерки за енергийна ефективност на сградата. Осигурена е достъпна среда и са изградени водопровод, канализация, електрическа мрежа, система за известяване при пожари, телекомуникации..
Освен вътрешното обновяване, със средства от ОПРР се извършват дейности и за повишаване енергийната ефективност на сгради-паметници на културата. От вчера започнахме програмата за енергийна ефективност на многофамилните частни жилищни сгради. Тя стартира при засилен интерес, имаше буквално опашки пред офисите в 36-те общини, в които тръгна. Това е добро начало, така че ни очаква горещо лято, в което да разхладим своите жилища, като ги направим по-енергийно-ефективни, каза още министър Павлова./МРРБ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046