EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

50 български & чужди изби на „Винария”, награди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

50 български & чужди изби на „Винария”, награди

mail18:05 | 26.02.2016прегледи 1554 коментарикоментари 0


50 български и чуждестранни изби участват в 24-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. Пресъздавайки стила на възрожденските къщи, Градът на виното за втора година посреща посетителите със зони за дегустации, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите. В 11-та палата на панаирния комплекс се презентират храни и кулинария от Апенините в зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 12 поредна година в рамките на престижната изложба. Специално място заемат и щандовете на Асоциацията на месопреработвателите в България, където водещи компании представят вкусни филета и колбаси с традиционен вкус. „Намерихме най-добрия начин за представяне на българските вина в Града на виното, който се провежда в по-широк формат. Този международен форум за храни, напитки и земеделска продукция е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. Изключително добри вина са представени и на конкурса, съпътстващ „Винария“. Голяма част от напитките събраха точки за златни медали, но според регламента не повече от 30 % от представените проби могат да бъдат отличени с високото отличие. Това затрудни международното жури, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че тази година в конкурса на „Винария“ 30 на сто от пробите са от чуждестранни компании. От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната подобряват качеството на виното, което произвеждат. „Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2015 година“, подчерта инж. Красимир Коев.

Конкурсът "Златен ритон"

За 20-а поредна година на бала на винарската общност в България „Нощта на Златния ритон”, който се състоя на 24 февруари, бяха въчени най-големите отличия за вино на Международния конкурс за вина и спиртни напитки, организиран от Националната лозаро-винарска камара – статуетките „Златен ритон”. Наградата е учредена през 1996 г. от Сдружението на производителите и търговците на вина и спиртни напитки по идея на тогавашния председател Богдан Манджуков, а статуетката е дело на скулптора Свилен Костадинов. Идеята се осъществява с изключителното съдействие на тогавашен изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив.  

Наградата се връчва заедно с диплом на официалната церемония за обявяване на резултатите от конкурса по време на Бала на винарите в деня на откриването на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария”. Това е най-престижното отличие на конкурса и се присъжда само на 1 вино в категория - общо 6 за целия конкурс - за вина, оценени с над 90 точки по 100-балната система за дегустация. През 2015 г. за първи път Златен ритон напусна пределите на страната и замина за Чехия.

По повод 20-годишния юбилей на наградата Националната лозаро-винарска камара обяви конкурс за нова творба под ръководството на проф. Богомил Николов от Националната художествена академия в София. Проектът на младия скулптор Петя Кирилова Попова спечели конкурса.

Тази година изключително оспорвана беше борбата в категорията „Сортови и купажни вина от стари реколти”, където бяха представени както български, така и чуждестранни вина с изключително високо качество. 17 получиха оценки над 90 и си оспорваха приза „Златен Ритон” на финалите, което е прецеднт в историята на конкурса.

Според Правилника на Конкурса награди получават до 30% от вината. За да отдадем дължимото обаче на всички вина, които бяха оценени за златен медал, независимо дали за получили медали, или не, те ще бъдат представени в Зоната за свободни дегустации в Града на виното в 11 палата на 25 .02. от 12 часа.

Голямата награда в категории гроздови ракии е присъдена

на Кайлъшка гроздова ракия на Винпром Пещера.

Носители на „Златен ритон" от ВИНАРИЯ 2016 са:


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg