EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5 хил. работни места в зимните курорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 хил. работни места в зимните курорти

mail10:03 | 18.10.2016прегледи 1587 коментарикоментари 0


5000 служители ще се търсят в зимните курорти този сезон, прогнозират хотелиери от Банско и Разлог. Туристическият бизнес търси всякакви кадри - рецепционисти, сервитьори, готвачи, масажисти. Работодателите са спокойни, че бързо ще успеят да намерят нужните им служители. „Ще прехвърлим кадрите от морските курорти в зимните", заяви председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин. Единствените притеснения на родните хотелиери са дали ще имат достатъчно квалифицирани кадри заради емиграцията на вече обучените кадри. „Получава се така, че ние - бедна България, обучаваме кадри за богата Европа", заяви Рагин.

По думите му хотелиерите, които не успеят да намерят нужните им служители, ще прибегнат до чуждия пазар. „Имаме резервен план - да наемем служители от Македония, Сърбия, Молдова, Украйна. Колегите от морските курорти тази година бяха много доволни от кадрите от Украйна", заяви Рагин. Основното предимство на чуждестранните служители е, че владеят два езика.

Въпреки очаквания ръст на туристи тази зима родните хотелиери не планират увеличение на заплатите.

И тази година трудещите се в района на Банско ще са по-високо платени от колегите си в Разлог. Сервитьорите в Банско ще получават между 440 и 1000 лв., а тези в Разлог - 450 лв. Готвачите остават най-високоплатените кадри, като възнагражденията варират от 700 лв. до 3000 лв. за майсторите в кухнята.

Миналата седмица от Министерството на туризма отчетоха, че за една година работещите в сферата на туризма са намалели с 10%. Ведомството проучва възможността за създаване на квалификационен център за различни видове професии в сферата на туризма. В новата структура ще се провеждат практически обучения, които ще продължават между 3 и 12 месеца. Идеята за обучителния център е заимствана от други европейски страни и предстои да бъде обсъдена с Министерството на образованието и науката./в. Стандарт

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg