EUR 1.9558
USD 1.8868
CHF 1.9794
GBP 2.2464
CNY 2.6505
you tube
mobile version

5-ти блок ще работи до 2047 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5-ти блок ще работи до 2047 г.

mail07:10 | 26.10.2016прегледи 1446 коментарикоментари 0


"Заедно с партньорите от Росатом завършихме успешно работата по дейностите за удължаване живота на 5-ти блок на атомната централа в Козлодуй. Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" произвеждат 33% от енергията в страната, продължаването на тяхната работа е един от приоритетите в енергийния отрасъл за настоящето правителство". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на официалното предаване на заключителните отчетни документи по проекта. Протоколът подписаха генералният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев и генералният директор на АО "Русатом Сервис" Евгений Салков.

"Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа ще гарантира достъп за българските потребители до електроенергия на конкурентни цени. Ще се гарантира и конкурентоспособност за българския бизнес", каза още тя.

В събитието участваха още първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров, представители на АЕЦ "Козлодуй", Българския енергиен холдинг, Агенцията по ядрено регулиране и основни организации, участващи в реализирането на проекта - АО "Русатом Сервис", АО "Концерн Росенергоатом", Electricite de France, АО "Атомтехенерго", ОКБ "Гидропрес" и "Риск инженеринг".

В изпълнение на проекта за продължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на ядрената централа в Козлодуй, през септември 2014 г. бе сключен договор с консорциум в състав ЗАО "Русатом Сервис", OAД "Концерн Росенергоатом" и "Електрисите дьо Франс" (EDF). Разработена е обосновка за продължаване на срока на експлоатация на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите. След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продълбаване на неговата експлоатация с 30 години. Изготвеният от консорциума анализ ще бъде официално представен в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока. Крайният срок за подаване на документите бе началото на месец ноември 2016 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg