EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 млн. безработни испанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млн. безработни испанци

mail17:00 | 29.04.2011прегледи 983 коментарикоментари 0


Безработицата
Броят на безработните испанци се покачи до почти 5 милиона през първото тримесечие на годината, достигайки най-високото си ниво от 14 години насам, като имплозията на строителния балон продължава да се отразя на четвъртата по големина икономика в еврозоната, съобщава FT.
Процентът на безработните през първото тримесечие нарасна рязко до 21.3 на сто, в сравнение с 20.3 на сто през предходното тримесечие, показват данните на Испанския статистически институт.
Испанското правителство през тази седмица обяви пакет от мерки за ограничаване на сивия сектор в пазара на работна ръка. Но те имат малки шансове за успех, с оглед на това, че броят на безработните нарасна до 4 910 200 в края на март.
Социалистическото правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро в четвъртък обяви плановете си да предложи стимули за компаниите, които декларират своите нерегистрирани работници като част от инициатива за увеличаване на приходите от данъци, и ограничаване броя на хората, претендиращи за обезщетения.
Идеята е амнистията да прехожда по-строги санкции срещу нерегистрираната заетост, които влизат в сила след три месеца. В същото време равнището безработица сред младите испанци, под 25-годишна възраст, стои стабилно на ниво от около 40 на сто.
Разбира се реалната безработица е по-ниска, от тези цифри, но за сметка на силно увеличаване на сивия сектор. Най-тежко от кризата на пазара на работна ръка в Испания са засегнати по-малките населени места, които по-трудно се поддават на контрол от страна на властите.
Продажби на дребно+ инфлация
Продажбите на дребно в Испания са намалели с 8,6 % на годишна основа според календарно изгладените данни за март, след като за февруари бе отчетено понижение от 4,3 %, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от Ройтерс. Това е най-силният спад от февруари 2009 година и деветият пореден месец на понижение. Междувременно оповестени предварителни данни показаха, че в Испания хармонизираният индекс на потребителските цени, който е основният инфлационен измерител, възприет от Европейската централна банка (ЕЦБ), се е повишил до 3,5 на сто на годишна основа през април, отбелязвайки най-високото равнище от октомври 2008 година, след като за март бяха измерени 3,3%.Националният индекс на потребителските цени е достигнал 3,8 % на годишна основа спрямо 3,6 % за предходния месец, според предварителната оценка. Испанският статистически институт (INE) ще обяви окончателните данни за потребителските цени на 12 май, посочва Reuters.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg