EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% мито върху всички стоки от Мексико

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% мито върху всички стоки от Мексико

mail15:16 | 31.05.2019прегледи 726 коментарикоментари 0


Американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на 5-процентно мито върху всички стоки, идващи от Мексико, в опит да ограничи незаконната имиграция. В Туитър Тръмп написа, че мярката ще бъде въведена от 10 юни, като митническата ставка бавно ще се повишава, докато проблемът с незаконната имиграция не бъде решен.

По време на предизборната си кампания и след поемането на поста Тръмп се стреми към изграждането на стена по американско-мексиканската граница. През февруари той обяви национално извънредно положение, за да се справи с кризата, но съдия блокира усилията му по-рано този месец.

В изявлението си Тръмп посочи, че митническата тарифа ще се увеличава ежемесено с по 5% до 1-ви октомври, когато митото за целия мексикански внос в САЩ трябва да достигне 25 процента. То ще остане на това ниво, "освен ако, или докато Мексико не намали значително незаконния приток на чужденци, идващи през нейната територия", посочи още американският президент.

Секретарят на Мексико по въпросите на Северна Америка Хесус Сеаде заяви, че тарифите ще бъдат катастрофални. Мексико е известен производител на селскостопански продукти като авокадо и текила, но страната е и главен производствен център и дом на много американски компании. Страната произвежда стотици хиляди коли всеки месец и също е дом на технологични и аерокосмически компании.

Негативният икономически ефект от решението на Доналд Тръмп може да бъде доста съществен и от двете страни на границата.

Мексико е третият по големина търговски партньор на САЩ, като през 2018-а година в Съединените щати бяха внесени мексикански стоки за цели 345,6 млрд. долара, според данни на американското търговско представителство. По-високите мита ще представляват де факто санкции за американските компании, които вероятно ще трябва да повишат цените за крайните потребители.

Решенето на Тръмп дойде часове, след като започна подготовка на процеса по ратификация на новото тристранно търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада, известно като USMCA, което да замести съществуващото до сега споразумение НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия).

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че ще настоява Конгресът на САЩ да ратифицира новото търговско споразумение за Северна Америка това лято.

От своя страна Канада също започна официалния процес по ратификация на новото тристранно споразумение, като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор също обяви намерението на неговото правителство да изпрати договора за ратификация от Конгреса в Мексико.

Обявеното от Доналд Тръмп изненадващо увеличаване на митата за мексикански стоки обаче може да постави под въпрос скорошното официално ратифициране на новото търговско споразумение между трите северноамерикански държави.

източник:БНР

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg