EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"- приоритет на кабинета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"- приоритет на кабинета

mail17:10 | 08.07.2018прегледи 375 коментарикоментари 0


Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за правителството е удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е посочила министър Петкова на среща със заместник-генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Хуан Карлос Лентихо.

 След като са били изпълнени всички заложени дейности, миналата година Агенцията за ядрено регулиране е издала лицензия за работа на 5-ти блок на ядрената централа до 2027 г., е допълнила тя. По думите й в момента в срок се изпълняват всички мерки по проекта за удължаване на живота на 6-ти блок, като се очаква те да приключат до края на юли.

Лентихо е отбелязал ползотворната работа между България и МААЕ, като е подчертал, че агенцията разполага с добри специалисти в областта на ядрената безопасност. Те биха могли да сътрудничат на българската страна както по отношение на удължаването на срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", така и при евентуалното изграждане на нова ядрена мощност.

Министър Петкова е информирала Лентихо за решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg