EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5 знака, че руската икономика е устойчива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 знака, че руската икономика е устойчива

mail15:08 | 29.06.2022прегледи 887 коментарикоментари 0


Русия може да е изпаднала в неизпълнение на плащанията по чуждестранните си облигации, съобщи Ройтерс в обобщение по темата. Това се случва за първи път, откакто болшевиките отказаха да изплатят огромните дългове на Руската империя след революцията от 1917 г. Въпреки това руската икономика, възлизаща на 1,8 трилиона долара все още не показва признаци, че "потъва", посочва агенцията.

Санкциите, наложени от Запада заради руската инвазия в Украйна, донесоха най-големия външен икономически шок за Русия след разпада на Съветския съюз през 1991 г. Руската икономика обаче, засега е забележително устойчива.

Дефолтът по външния държавен дълг на Русия, обявен от САЩ по-рано, но отречен от Кремъл, е много различен от предишните дългови кризи в страната - тази през 1918 г., когато болшевиките са отказали да плащат, и през 1998 г., когато Русия изпада в невъзможност за плащане на вътрешните си задължения. Този път Москва може да плати и твърди, че е готова да го направи, но Западът предотвратява плащането чрез наложените финансови рестрикции.

Ройтерс изброява пет знака, че руската икономика е все още устойчива на икономическите шокове от санкциите.

Руската рубла, която в продължение на десетилетия дори руснаците избягваха, тъй като беше слаба и нестабилна, от началото на годината е най-добре представящата се валута в света. 

Рублата се повиши поради паричните постъпленията от износа на стоки, спад при отчетения внос и въведения капиталов контрол. Тези благоприятни за стойността на руската валута фактори я предпазиха от по-широки разпродажби.

На 22 юни рублата достигна 7-годишен връх спрямо долара и еврото.

Излишък по текущата сметка на страната възлиза на 110,3 милиарда долара през първите пет месеца на годината спрямо 32,1 милиарда долара през същия период на миналата година, показват данни на Руската централната банка.

Петролът – жизненоважен източник на приходи за руската икономика се търгува над 100 долара за барел, откакто Русия нахлу в Украйна. 

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и най-голям световен износител на природен газ. С високите международни цени на черното злато, Кремъл разполага с парични постъпления от около 1 трилион долара на година, което смекчава ефекта от санкциите.

Западните санкции принудиха Русия да сключи договори за продажба на петрола си с големи отстъпки на Китай и Индия, като продажната цена за двете азиатски държави достигна до 40 долара за барел. 

Представители на Белия дом заявиха, че Москва все още печели повече пари от износа на енергия днес, отколкото преди войната.

Основните лихви, които Руската централна банка намали на 10 юни до нивото им отпреди войната в Украйна от 9,5 на сто. Така банката си запази възможността за по-нататъшно облекчаване, при положение, че инфлацията се забави.

Непосредствено след инвазията в Украйна, Русия повиши лихвите до 20 на сто. Въпреки това руската основна лихва остана далеч под нивата си от 150 на сто, наложени точно преди девалвацията на рублата през август 1998 г.

Продоволствената сигурност в страната все още е задоволена, а сред населението има малко признаци на паника. Веднага след инвазията имаше известно презапасяване с хранителни продукти, каквато е захарта, но ефектът отшумя, като в московските магазини сега има изобилие от храна.

Също така се посочва, че безработица в Русия е на нива от 4 на сто - рекордно ниски през април. Въпреки опасенията, че безработицата в страната може да е подценена, тъй като големите компании все още не са съкратили персонала си, засега само около 3 милиона руснаци са без работа. Нови данни за показателя през май се очакват скоро.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg