EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 болници получават 5 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 болници получават 5 млн.лв.

mail12:45 | 26.10.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Общинските болници в Генерал Тошево, Годеч, Котел, Малко Търново и Тервел ще бъдат трансформирани в медицински центрове, обновени и оборудвани със средства на обща стойност около 4.9 млн. лв. Проектите се финансират по Компонент 2 „Болници за активно лечение, с възможност за обособяване на медицински центрове” от схема „Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали” на Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР).
Договорите бяха подписани от ръководителя на Управляващия орган на програмата Деница Николова и представители на общините бенефициенти в присъствието на министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на здравеопазването Десислава Атанасова.
Те са поредните, с които се финансират проекти за изпълнение на Концепцията за преструктуриране на системата за болнична помощ на България за периода 2010-2017 година, каза министър Павлова по време на церемонията днес.
Около 390 млн. лв. са предвидени в ОПРР за обновяване на държавни и общински лечебни заведения, поясни тя. Досега почти 150 млн. лв. са предоставени на Министерство на здравеопазването за осигуряване на високоспециализирано медицинско оборудване в големите държавни болници, извършване на ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Основният фокус е към рехабилитацията на заведения за лечение на онкологични заболявания, подчерта министър Павлова.
Останалите 140 млн. лв. са насочени към общински онкодиспансери и многопрофилни болници с възможност за долекуване в малки населени места, каза още тя. Договорите за тях бяха подписани с 31 общини през месец януари тази година, каза регионалният министър. До месец септември само една беше провела тръжна процедура. Останалите 30 общини поискаха да променят изискванията в техническата спецификация, което беше повод за забавеното изпълнение. След проведени разговори с тях, 27 вече са с одобрена документация. Надявам се, че до края на месеца повечето от тях ще обявят търговете за избор на изпълнител и през пролетта на следващата година ще започнат ремонтите и доставката на медицинско


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg