EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5% - най-ниската ставка по ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5% - най-ниската ставка по ДДС

mail16:10 | 22.12.2021прегледи 625 коментарикоментари 0


ЕС прие изменения в Директивата за ДДС от 2006 г. и изменена с Директива 2009/47/ЕО, която третира възможността за прилагане от страните-членки на намалени ставки по ДДС, съобщиха от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, цитирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единствен пълноправен член на ХОТРЕК за България.

В новите текстове на директивата остава възможността страните да намаляват ДДС за хотелското настаняване, както и за ресторантьорски и кетъринг услуги до 5 на сто.

От определените 29 вида стоки и услуги, за които досега държавите можеха да се възползват от намалена ставка обаче те ще трябва да избират максимум 24 вида стоки или услуги.

Нулева ставка на ДДС ще може да се приема единствено за ограничен брой стоки и услуги от първа необходимост, свързани с доставка на хранителни продукти, вода, лекарства, фармацевтични продукти, здравни и хигиенни продукти, транспорт на хора и някои културни предмети. Стандартната ставка на ДДС трябва да остане над 15 на сто.

Така най-ниската ставка на ДДС, която може да бъде въведена за хотелско настаняване и ресторантски услуги остава 5 на сто. До момента в ЕС единствено Люксембург прилага ставка на ДДС за услугите на сектора по-ниска от 5 на сто, а именно 3 на сто.

ЕС ще позволи на Люксембург да запази тази ставка, но други държави-членки вече не могат да въвеждат толкова ниско ДДС за туристически услуги, гласят промените в евродирективата.

Предвижда се и постепенно да отпада възможността за прилагане на по-ниски ставки на ДДС за продукти, които замърсяват околната среда. Целта е да се сложи край на намалените ставки за "вредни" стоки и услуги, като изкопаеми горива и пестициди, най-късно до 1 януари 2032 г., съобщават от ХОТРЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg