EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

48 млн.лв. разпредели ДФЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

48 млн.лв. разпредели ДФЗ

mail11:10 | 20.10.2020прегледи 546 коментарикоментари 0


Общ финансов ресурс в размер на близо 44,5 млн. лева (44 464 088 лв.) утвърди управителният съвет на Фонд „Земеделие“ за първи транш на Преходна национална помощ за говеда (ПНДЖ1), необвързана с производството и за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2020 г. От утвърдения бюджет над 17,6 млн. лева (17 635 398 лв.) са разпределени по схемата за говеда, а близо 27 млн. лева (26 828 690 лв.) - за изплащане на преходната помощ за овце-майки и кози-майки.

Преходна национална помощ може да бъде отпусната само за секторите, на които са предоставяни национални доплащания през 2013 г. Условията за допустимост за Преходната национална помощ следва да са идентични на условията по Схемите за национални доплащания през 2013 г. Максималният бюджет, който може да се използва за финансиране на Преходната национална помощ представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за Схемите за национални доплащания за 2013 г. През 2020 г. финансовият пакет за всяка от схемите за Преходна национална помощ може да достигне максимум 50% от пакета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г.

-------------------------

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” взе решение за отпускане на до 1 500 000 лв. помощ de minimis на животновъди за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“. Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда при въведеното извънредно положение у нас заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Говедата, предназначени за клане следва да са отглеждани поне 6 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствения кланичен пункт/кланица на земеделския стопанин. Необходимо е продадените/заклани животни да бъдат на възраст от 12 месеца включително до навършване на 24 месеца. Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 август – 18 ноември 2020 г. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

--------------------------

С решение на УС на ДФ „Земеделие” с 400 000 лева се увеличава бюджетът по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. С корекцията общият ресурс, който се предоставя в направлението, възлиза на 2 400 000 лв. Той ще бъде разпределен до неговото изчерпването - по реда на кандидатстване.

Схемата за доилна техника е сред най-предпочитаните от страна на кандидатите за получаване на държавни помощи, предназначени за инвестиции в земеделието. Извършеният от страна на ДФЗ анализ сочи, че интересът към държавната помощ е много голям, като кандидатите са се увеличили с 20% спрямо приема за 2019 г.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходите за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 25 хил. лева. Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко. Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално - да намалят производствените разходи.

Бенефициентите по схемата са земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4071