EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

460 млн. лв. вече са по сметките на фермери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

460 млн. лв. вече са по сметките на фермери

mail08:47 | 18.12.2009прегледи 1488 коментарикоментари 0


Държавен фонд „Земеделие”  съобщава, че по сметките на земеделските производители и животновъдите са наредени 460 млн. лв. 53.6 млн. лв. от тази сума са изплатените субсидии на глава животно от общо 61 млн. лв. предвидени за тях. С останалите средства на 95 хиляди земеделски производители са преведени пълният размер на европейската субсидия на декар плюс част от националното доплащане. Остатъкът от бюджета за директни плащания за декември се изплаща при изчистване на застъпванията.
 
Разликите между оторизираните от Разплащателна агенция суми и тези, които са преведени по банковите сметки на фермерите, се дължат на удържани санкции за бъдещ период по подадените от тях заявления за плащане за 2007 и/или 2008. Всички земеделски производители са получили писма за оторизираните субсидии по кампания 2009, в които е посочен размерът на санкцията, която ще им бъде наложена за бъдещ период заради над деклариране на площи. Същото се отнася и за животновъдите, които са подали заявления за подпомагане на единица площ за предходните две кампании, по които също подлежат на санкциониране за надписана земя. Съгласно изискванията на Регламент 796 санкции се налагат и при установени разминавания в декларираните животни към датата на заявяването им и реално установеното от НВМС. По тази причина от общо 61 млн. лв. на животновъдите са изплатени реално 53.6 млн. лв. Удържаните средства за санкции не могат да се преразпределят и се връщат в бюджета.

Припомняме ви, че за месец декември за национални доплащания към европейската субсидия на декар съгласно изрична инструкция на Министерството на финансите са осигурени само 26 млн. лв., с които може да бъде изплащано само част от доплащането от бюджета.
 
Както вече съобщихме, по схемата за единно плащане на площ се изплащат по 23,78 лв. на декар, от които 16,23 лв. е европейската субсидия, а 7,55 лв. е националното доплащане. За отглеждане на говеда субсидията е 132.60 лв. Животновъдите, които кандидатстват и по двете схеми за отглеждане на овце и кози за мляко получават 29.73 лв. Поотделно само за отглеждане на овце-майки и кози-майки субсидията е 14.59 лв., а за овце-майки и кози- майки, обвързано с производството - 15.14 лв.
 
На интернет страницата на ДФЗ е качена информация за оторизираните суми по схемите за национални доплащания за животните за кампания 2009 по кандидати. В допълнение – от ДФЗ са определени и специални лица с телефонни линии за контакти, които да разясняват на земеделски производители и животновъдите как точно са формирани субсидиите и санкциите. Списъкът с телефони за контакти може също да бъде намерен на Интернет страницата на фонда. Освен за директните плащания са определени експерти, които да отговарят на въпроси на кандидати и по другите схеми и програми на ДФЗ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg