EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

460 лв. МРЗ с нов проект за постановление + таблица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

460 лв. МРЗ с нов проект за постановление + таблица

mail13:43 | 22.05.2017прегледи 4568 коментарикоментари 0


Правителството реагира, след като Върховният административен съд отмени повишението на минималната заплата от 1-ви януари тази година заради оспорване от страна на бизнеса. Работодателите обжалваха решението на държавата за увеличаване на минималното заплащане, той като не е била спазената процедурата за консултиране. 

За обществено обсъждане вече е публикуван нов проект на постановление със същия размер на минималната заплата  - 460 лева. Преди  да го приеме държавата ще трябва да спази процедурата, като го съгласува със социалните партньори. Срокът за общественото обсъждане е 30-дневен.

Сред аргументите на държавата да определи минималната заплата на ниво от 460 лева от началото на тази година се посочва, че: така се мотивира работната сила да търси заетост,  запазва се жизненото равнище на нискодоходните работници, намалява се рискът от бедност, повишава се потреблението. 

В оценката за въздействие е посочено, че България е на последно място по размер на минималната заплата в Евросъюза, като след нас с по-ниско минимално заплащане в Европа е Албания. 

При варианта без нарастване на МРЗ през тази година ще бъдат ощетени работниците - заради повишената осигуровка за пенсия с 1 процент. По-малко ще са и приходите в бюджета. Държавата признава, че при повишението ще бъдат засегнати част от работодателите заради повишените разходи за труд  - за тези, които реализират ниска добавена стойност в икономическата си дейност.

Позицията на АИКБ:

Политиката на невъздържано нарастване на МРЗ води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на средно квалифицираните и висококвалифицираните такива, затруднява наемането на хора с ниска или неподходяща квалификация и ги изпраща в сивия сектор или на социални помощи. Води до социално изключване на цели общности. Данните от европейската практика показват, че в страните от ЕС, където няма регламентирана МРЗ, безработицата е с 40% по ниска, а средно претеглената работна заплата е 1,66 пъти по-висока от същата за групата държави с регламентирана месечна МРЗ, към които страни се отнася и България.

АИКБ предлага да се работи систематично и интензивно в посока на развитието на социалния диалог на отраслово ниво и на браншовото колективно договаряне. Националният съвет на АИКБ е убеден, че подобна цел е напълно реалистична в средносрочен план, като тя може да даде значим принос за подобряване на положението в българската икономика. Към днешна дата трябва час по-скоро да се отмени административното определяне на минималната работна заплата за страната и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори.

Синдикатите остро се противопоставиха на подицията на АИКБ. Вижте обобщени позициите на трите страни:

zoom_sss


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037