EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

46-та позиция на България по благоденствие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

46-та позиция на България по благоденствие

mail17:30 | 27.10.2010прегледи 650 коментарикоментари 0


Три скандинавски страни са монополизирали първите места в класацията на института Legatum на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние, предаде Франс прес.
Норвегия (1-во място), Дания (2-ро) и Финландия (3-о) са на върха на класацията, обхващаща 110 страни, изследвани от института Legatum по поръчка на инвестиционния фонд Legatum от Дубай.
На четвърто място е класирана Австралия, следвана от съседната Нова Зеландия, а друга скандинавска страна - Швеция - заема шесто място. На седма позиция е Канада, а най-голямата световна икономика - САЩ - са на 10-о място, изпреварвайки втората икономическа сила Китай (58-о), и третата икономическа сила Япония (18-о).
Франция е класирана на 19-а позиция след четири европейски съседки: Швейцария (8-о), Великобритания (13-о), Германия (15-о) и Белгия (16-о) място.
Класацията е направена според осем критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване,
сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.
Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.
България се нарежда на 46-о място в класацията на Legatum, според данните на сайта на института.
Страната е на 48-о място по критерий образование, по здравеопазването България заема 45-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 40-а позиция.
Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 40-о място, а по предприемачески възможности България е класирана на 55-а позиция. По критерий брутен вътрешен продукт на глава от населението страната е на 53-та позиция.
Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg