EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4.6 млн. пътници на българските летища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4.6 млн. пътници на българските летища

mail08:10 | 27.02.2023прегледи 696 коментарикоментари 0


Пандемията от COVID-19 се отрази тежко на въздушния транспорт, но в момента протича процес на бързо възстановяване на туризма, поради което и пътникопотокът на летищата се увеличава с високи темпове, коментира заместник-министър Ирена Георгиева данните за състоянието на авиосектора. Тя участва в национален форум за нови възможности на авио транспортната свързаност, туризъм и партньорства в подкрепа на авио сектора, туристическия бранш и регионите на Черноморието, съобщиха от Министерството.

По обобщени данни от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА) на летища София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е увеличение със 77 на сто спрямо 2021 г.   

Изминалата 2022 г. е много по-успешна за летище Бургас от 2021 г. Пристигналите пътници на бургаското летище през 2022 г. са 817 хил., което е ръст със 73,3 на сто спрямо 2021 г. По–добри резултати има и варненското летище, като през 2022 г. там са пристигнали 735 хил. пътници, което е увеличение с 47 на сто спрямо 2021 г.  Летище София отбелязва ръст на пристигналите пътници с 82 на сто, които достигат 2,9 млн. за 2022 г., по данни на ГД ГВА. Летище Пловдив също отбелязва подобрение на резултатите, като броят на пристигналите пътници достигна 110 хил. за 2022 г., завърши заместник-министър Георгиева.

Заместник-министър Георгиева поздрави участниците във форума от името на служебния министър на туризма Илин Димитров. "Транспортната свързаност е част от цялостната екосистема на туризма и един от съществените фактори за успешното развитие на туристическите дестинации", заяви Ирена Георгиева. Тя коментира, че за Министерството на туризма е от изключително значение все по-доброто сътрудничество с авиокомпаниите в името на повишаване на качеството на туристическите услуги, увеличаване на пътникопотока и честотата на полетите.

"Оценявайки съществената роля на транспортния сектор за развитието на туризма, Министерството на туризма поддържа активен диалог с  Министерството на транспорта и съобщенията и представителите на сдруженията на превозвачите във въздушния, сухопътния и водния транспорт. Същите са членове и на Националния съвет по туризъм", допълни заместник-министърът. Министерството на туризма, също така, редовно провежда работни срещи преди началото на активните сезони с представители на транспортния сектор, на които се дискутират текущи въпроси и бъдещи възможности за развитие. 

След срещи с летищните оператори на София, Варна и Бургас, министър Димитров и двамата изпълнителни директори се споразумяха за съвместни координирани действия за налагането на България като дестинация и бранд. Ще бъде подписано тристранно споразумение за партньорство между летищните оператори и министерството, с помощта на което ще бъде излъчен един общ сигнал и ще бъде изграден единен образ на страната ни към останалия свят и пристигащите на международните ни летища туристи. Обсъдена е идеята културни артефакти и реплики на български съкровища да посрещат пристигащите пътници, съобщи заместник-министър Ирена Георгиева.

По време на форума възможностите за финансиране на сектор "Туризъм" по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха представени от Тодор Варгов, директор на дирекция "Програмиране и управление на проекти" в Министерство на туризма.

В края на октомври миналата година министър Димитров предложи реплики на тези забележителни предмети, както и изображения на обекти на културното материално и нематериално наследство под егидата на ЮНЕСКО, да посрещат гостите на международните ни летища. Идея бе обсъдена с летищните оператори на летищата в София, Варна и Бургас.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg