EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

45 млн.лв. пести промишлеността от газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

45 млн.лв. пести промишлеността от газ

mail12:15 | 10.05.2013прегледи 537 коментарикоментари 0


Бизнесът в страната все по-често избира природния газ за гориво в производството си, съобщава българска газова компания. За четирите месеца на 2013-та индустрията у нас спести 45 милиона лева, а обществено-административния сектор – 27 милиона лева, от замяната на мазут и нафта със синьо гориво. Най-големи са икономиите за промишлените потребители на компанията са в столицата – 15 милиона, следват Русе с 5 милиона и Велико Търново с над 4 милиона.
Популярността на природния газ в индустрията се дължи на широкото му приложение – от отопление на различни по обем и функция площи, топла вода, професионално готвене, охлаждане, производство на електрическа енергия. Синьото гориво се използва основно за производството на изкуствени торове. То е важна суровина при направата на стъкло, стомана, платове, оцветители, пластмаси. Условията, които са необходими за производството на тези материали, могат да се достигнат единствено чрез приложението на природния газ.

Синьото гориво осигурява конкурентност на производителите, тъй като позволява пълен контрол на потреблението, индивидуално регулиране и измерване на използваните количества. Негово предимство, е че се доставя директно до мястото на потребление и не зависи от атмосферните и климатичните условия. Това води до допълнителни спестявания на консуматорите, защото няма загуби при транспорта.
Енергийният интензитет на България е пет пъти по-висок в сравнение със средния за ЕС. Увеличеното потребление на природен газ ще подобри енергийната сигурност, тъй като ще намали нуждата от първични енергийни ресурси, поради елиминирането на загуби от пренос и разпределение.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg