EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40% от компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40% от компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия

mail13:25 | 04.04.2022прегледи 939 коментарикоментари 0


Германо-българската индустриално-търговска камара проведе в рамките на изминалата седмица блиц анкета за икономическите последици от кризата в Украйна и подкрепата от страна на държавата сред своите членове. На въпроса дали компанията е засегната от санкциите, наложени на 24 февруари 2022 г., 37,50 на сто от компаниите отговарят с "Да" и 62,50 на сто с "Не". Това съобщиха от Камарата в бюлетина си Bulgarien Aktuell.

Участвалите в анкетата компании извършват дейност в Русия, Украйна и Беларус и са пряко засегнати от случващото се в региона. 87,50 на сто са активни в Русия, 75 на сто - в Украйна и 37,50 на сто - в Беларус. Фирмите работят в следните браншове: машиностроене (20 на сто), строителство (16 на сто), транспорт и логистика (12 на сто), финансови услуги (8 на сто), търговия на едро и дребно (8 на сто), финансови услуги (8 на сто).

На въпроса "Какви дейности има Вашата компания в тези страни", повечето анкетирани са отговорили: търговия, производство, дъщерно дружество или работят с доставчици от този регион.

На въпроса "Кои други страни от региона на Източна Европа, в които оперира Вашата компания, са засегнати от руско-украинския конфликт", отговорите са: България, Полша, Румъния, Молдова, Турция, Гърция, страните от Източна Европа, както и повечето страни от Западна Европа. 69,57 на сто от анкетираните са засегнати чрез веригите на доставка, 47,83 на сто - от времето за доставка и имат проблеми с логистиката, а 34,78 на сто - с доставчиците. За други 47,83 на сто голям проблем представляват високите цени на електроенергията, както и отказът на плащанията - 43,48 на сто.

На въпроса "Каква конкретна помощ от правителството има нужда Вашата компания":  за 33,33 на сто е от особено значение пряката финансова помощ (например заем за преход, директни субсидии, удължени заеми, субсидии, безвъзмездни средства, поддържане на платежоспособност), за 22,22 на сто са важни държавните гаранции (например при липса на доставка, акредитиви). 11,11 на сто са на мнение, че бързо трябва да се реши въпросът с получаване на статут, позволяващ работа за украинските граждани в България, по-добра координация и интеграция на бежанците, както и съдействие за мирна развръзка на военния конфликт.

На 24 февруари лидерите от ЕС постигнаха съгласие за допълнителни санкции срещу Русия на извънредно заседание, свикано след агресията на Русия срещу Украйна. Сред допълнителните санкции, по които бе постигнато съгласие, са към: финансовия сектор, секторите на енергетиката и транспорта, изделията с двойна употреба, контрола на износа и финансирането на износа, визовата политика, допълнителни санкции срещу руски граждани, показва справка в сайта на Европейския съвет.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg