EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40% от българите са над 50 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40% от българите са над 50 г.

mail16:00 | 05.12.2012прегледи 366 коментарикоментари 0


40% от населението в България към февруари 2011 г. е на възраст 50 и повече навършени години, като всеки пети от тях е със завършено висше образование. Образованието е предпоставка за поддържането на висока трудова мобилност и икономическа активност. За периода 2005-2011 г. икономическата активност на населението на възраст 50-64 години нараства и през 2011 г. коефициентът на икономическа активност достига 58.2%. Възрастните работници ще имат все по-съществената роля на пазара на труда, отбеляза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на официалното закриване на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012 (ЕГ2012) в България.

Преодоляването на негативните демографски тенденции в обществото е възможно чрез обединените усилия на държавната и местна власт, социалните партньори и неправителствения сектор, напомни министър Младенов. Той представи мерките и програмите на МТСП, насочени към развитие и реализация на потенциала на възрастното население. Над 35% от включените в програми и мерки за заетост са безработни лица на възраст над 50 години, посочи министърът. В периода 2007-2010 г. един от всеки десет включени в операции в сферата на пазара на труда по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е бил на възраст между 55 и 64 години.
Страните-членки на ЕС трябва да инвестират в здравето, пригодността за работа, ангажираността у дома и активното участие на възрастните хора в пазара на труда. Това стана ясно от видеообръщението на европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното подпомагане Ласло Андор пред участниците в конференцията. В Европа хората на възраст над 60 години нарастват с 2 млн. годишно. Очакванията са през следващите 30 години хората в активна възраст да се свиват с до 1,5 млн. всяка година, каза Филип Хат от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия. Той цитира поставената от ЕК цел до 2020 г. в заетост да се включат поне 18 млн. човека. В тази връзка председателят на Групата по различни интереси на Европейския Икономически и социален комитет Лука Жайер постави акцент в изказването си върху мерките за задържане на възрастните служители на работното място, доброволчеството и обучението в дигитални технологии.
Заместник-министър Зорница Русинова представи пред гостите и участниците във форума доклад за участието на България в ЕГ2012 като набеляза основните резултати и дейности, проведени през годината.
Освен чуждестранните гости, благодарност за доброто партньорство и успешното провеждане на Годината в България поднесоха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски.
Министър Младенов и заместник-председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Светлана Ангелова връчиха награди за най-добър журналистически материал на тема „Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията” и за работодател, подкрепящ активния трудов живот на възрастните хора с въведени практики по управление на възрастта на работната сила. С грамоти и статуетки бяха отличени медиите БТА, БНТ и Дарик радио, както и компаниите „Златна Панега Цимент” АД, “Екострой” АД и “Албена” АД. Грамота за принос за популяризирането целите на Годината получиха и нейните посланици за България – доц. Еню Бояджиев, доц. Ингрид Шикова, Петко Бочаров и група за автентичен фолклор „Бистришките баби”.
След официалното откриване, програмата продължи със семинар на тема „Възрастните работници на пазара на труда”. Участие в него взеха експерти от Министерство на труда и социалната политика, Националния осигурителен институт, Националния статистически институт, изследователи от Българска академия на науките, висши учебни заведения и неправителствени организации./МТСП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg