EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 условия на България за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 условия на България за АЕЦ „Белене”

mail16:00 | 02.06.2011прегледи 842 коментарикоментари 0


За да продължи проектът АЕЦ „Белене”, България има 4 условия към руската страна, каза днес за Нова телевизия икономическият министър Трайков. "Първо, отразяването на изискванията за безопасност в светлината на новите критерии, стрес-тестове и т.н., как те са отразени в техническия проект. Второ, върху преработването на проектодоговора по начин, който да направи възможен в него да влезе и външен инвеститор. Това във финансите се казва договорът да бъде банкируем. И третото е нов финансов модел, който включва осъвременено пазарно изследване, структура на финансирането и начин на определяне на цената...Искаме и подробности за предложеното от тях финансиране", каза министър Трайков.
Същевременно той съобщи, че българската страна е изпратила официално писмо на руския изпълнител, в което се казва, че в резултат на два месеца преговори не е постигната договореност. Преговорите продължават, но с поставените от България четири условия. Както е известно на 1 юни страната ни трябваше да парафира окончателния договор за изграждането на АЕЦ "Белене", след като ексшефът на НЕК Красимир Първанов се беше съгласил на това против волята на икономическия министър. Заради това той бе уволнен от поста си.
Трайков отбеляза още, че разговорите досега между България и Русия са водени на принципа „за какъв срок е предложеното финансиране - за колкото поискате. А каква е лихвата - ами, на ниска лихва". "България иска да подпише договор, който е по международен модел, с който инвеститорите са свикнали да работят, какъвто настоящият не е. Той е направен за отношения между Русия и Виетнам, Русия и Иран, такъв тип договор", отбеляза още Трайков.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037