EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

4 операционни във ВМА обновени + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 операционни във ВМА обновени + снимки

mail20:14 | 07.05.2020прегледи 8692 коментарикоментари 0


„Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във Военномедицинската академия, където разгледа ремонтираните четири операционни зали на Катедрата по ортопедия и реконструктивна хирургия. С вложените 1,7 милиона лева в тях те отговарят на най-високите световни стандарти.

По време на огледа началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски благодари на премиера Борисов за подкрепата на държавата, тъй като с финансовата й помощ от 2018 г. досега се извършват всички ремонтни дейности в болницата. Проф. Мутафчийски добави, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

Премиерът Борисов разгледа новите операционни зали, които са облицовани с панели от неръждаема стомана и на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията. 

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията на ВМА и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо виртуално - на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.

Проф. Мутафчийски информира също премиера Борисов, че във ВМА вече са доставени необходимите количества хлорохин, произведени от „Булбио“. Министър-председателят разпореди на началника на ВМА в качеството му на председател на Националния оперативен щаб да проследи дали важният за лечението на COVID-19 медикамент е достигнал до всички областни болници и в звената, където е необходимо.


Министър-председателят Бойко Борисов заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и с директора на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов посетиха Бул Био - НЦЗПБ ЕООД.

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов показа на премиера 244 болнични опаковки хлорохин,които са разработени и произведени от  предприятието. Той информира министър-председателя, че това количество лекарство ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19. Д-р Кофинов благодари на премиера, тъй като с негова помощ субстанцията за лекарството е внесена в България. Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения. 

 

Премиерът Борисов възложи още днес да започнат доставките в цялата страна.

„Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем“, заяви професор Мутайфчийски. Той информира, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

Професор Балтов заяви, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние. 

Бул Био - НЦЗПБ ЕООД е търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg