EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млн. декара с биокултури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млн. декара с биокултури

mail14:40 | 07.03.2012прегледи 492 коментарикоментари 0


В субсидиите, които получават фермерите, ще бъде включен и компонент за екологосъобразни земеделски практики. Така наречените „зелени плащания“ ще бъдат стимул за преминаване към биологично земеделие. Те са предвидени в схемите на Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020 година. Това съобщи Евгения Митрева, директор на дирекция „Растениевъдство“ в МЗХ, при откриването на конференцията „Маркетинг в биоземеделието“. Тя се проведе в рамките на селскостопанската изложба „Агра 2012“ в Международен панаир Пловдив.
“Нашата цел е биопродуктите да влязат в менюта на българите”, заяви Евгения Митрева. Тя посочи, че биоземеделието у нас се развива с бързи темпове и вече над 4 милиона декара земя се обработват по екостандарти. Подготвя се и нова наредба за биологичното производство, добави Евгения Митрева.
Биоземеделието е много печеливш бизнес, бе категоричен Херман фон Виссен, съветник в Посолството на Кралство Нидерландия у нас, с чиято подкрепа се организира конференцията. На европейските пазари този сектор отбелязва всяка година ръст от 10-15%, дори по време на кризата.
В България потреблението на биопродукти непрекъснато се увеличава, трябва да се развие и националният пазар, тъй като в момента 85-90% от изделията се изнасят, каза доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив.
В българските биоферми се отглеждат зърно, различни видове плодове, включително и диворастящи, маслодайни растения, билки, гъби, пчелен мед, лозя, овце и кози, а вече се проявява интерес и към биологично птицепроизводство, заяви Евгения Митрева.
Голяма част от технологиите и продуктите на българските учени и производители, както и на техни колеги от 4 държави, може да се видят по щандовете на „БиоАгра“ в Международен панаир Пловдив. Тя показва пътя на екохраните от полето до трапезата. Партньори в организирането на изложбата са панаирът, Агроекологичният център към Аграрния университет и фондация „Авалон“.
„Агра 2012“ продължава до 10 март. Очакват се посетителите да са повече от миналата година, когато бяха 25 600. Само в първия ден (6 март) изложението разгледаха над 3500 души като броят на продадените билети е с 27% повече, а на регистрираните специалисти – с 40%, в сравнение с първия ден на „Агра 2011“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162