EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 великденски базара във Виена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 великденски базара във Виена

mail10:03 | 18.03.2024прегледи 413 коментарикоментари 0


Традиционните виенски великденски панаири тази година отварят врати няколко седмици преди празника, който за католиците е на 31 март. Тази година в австрийската столица ще има четири базара, съобщи представителството в София на Община Виена/Международни офиси. 210 щанда с великденска украса, изкусно декорирани яйца, кулинарни специалитети и музикална програма очакват многобройни посетители.

Пролетта в австрийските градове и селца е свързана с настъпващия християнски празник. По прозорците и в дворовете на къщите се появяват боядисани яйца. 

Традиционни за цяла Западна Европа са великденските базари. Първият такъв във Виена се провежда в Херналс през 1639 г., а на откриването му е присъствал лично императорът. Това е било мястото, където по времето на Великите пости поклонниците са можели да хапнат подходяща храна. 

Първият базар на площад "Франц Йонас" бе открит още на 22 февруари, а останалите три - в средата на март. Базарите ще работят до понеделника след Великден, а базарът пред двореца Шьонбрун ще бъде отворен до 2 април. 

Ръчно боядисаните яйца са основният продукт на щандовете, които предлагат и произведения на традиционните занаяти, великденски лакомства, има музика и много изненади, които допринасят за доброто настроение. 

Великденският базар пред двореца "Шьонбрун" се счита за най-романтичния виенски базар. На фона на бароковия дворец 74 магазинчета предлагат всякакъв вид лакомства и великденски украшения от цяла Австрия. Децата могат да си поиграят в специални зали или да се повозят на въртележката, която се задвижва с помощта на велосипед. Малчуганите могат да посетят и открития специално за тях детски музей, докато родителите им се наслаждават на джаз концерти на открито.

На базара на старинния площад "Фрайунг" в центъра на града се носи ароматът на екологично чисти австрийски козунаци и на великденска шунка, съобщиха от софийското представителството на Община Виена. Традиционно там се издига най-високият "връх" в Европа от 40 000 великденски яйца. Предлагат се и много великденски специалитети, ръкоделия, цветя, а за най-малките има и работилница за изработка на великденска украса, както и куклен театър. 
 
Базарът на площад "Ам Хоф" е посветен на великденските обичаи с изкусно боядисани яйца и цветни аранжировки, както и красиви произведения на изкуството и традиционна кухня. Всеки следобед там има и музикална програма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158