EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 банки в нарушение според КЗП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 банки в нарушение според КЗП

mail12:00 | 26.09.2012прегледи 1033 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Eдно от най-честите нарушения на банките у нас е неправомерната промяна на лихвения процент по потребителските и ипотечните кредити на клиенти. Това коментира Веселин Златев, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по време на брифинг. Сред най-честите нарушения на банковите институции са промяна на лихвения процент заради пазарните условия. Според комисията обаче това е твърде общо понятие. Оказва се, че банките изискват допълнителни обезпечения, защото по свое усмотрение са решили, че вече предоставените не са достатъчни.
Нарушения са констатирани и при обезщетенията, които се искат от клиентите, при неспазване на условията по договор. По думите на Златев имало е и клаузи, според които промяната в лихвения процент може да се извърши по преценка на банката във всеки един момент, което означава, че дори не са свързани със съществуващите пазарни условия и пазарна конюнктура. Комисията е определила такъв тип клаузи като неравноправни и към настоящия момент са отстранени.
21 от банките са приели указанията на Комисията за защита на потребителите, като една от банките е променила общите условия, но и в тях е имало неравноправие между банката и клиентите. Другите три банки са поискали удължаване на срока за промяна на условията. От комисията обясниха, че ако условията не бъдат променени, ще бъдат заведени съдебни искове.
Комисията е предприела и проверки на небанковите дружества, предоставящи кредити на физически. Към момента са проверени 15 такива, които обхващат 50 на сто от пазара. Констатирани са 12 неравноправни клаузи и са изпратени препоръки до всички. Такива са например ограничаването на свободата на договаряне и задължението на потребителя да предоставя документи, свързани със сключения от него договор с други кредитни институции. Клаузата е неравноправна, защото всеки има възможността да избира своето икономическо поведение и не е длъжен да дава отчет на никой, обясни Златев. Също клаузите, които задължават потребителя да заплаща огромни неустойки, например 50% от размера на договорa или клаузи, които задължават потребителя да заплаща някакви допълнителни услуги и разходи, са неправомерни. Констатирани са и нарушения, свързани с ограничаване на свободата на преговаряне и искане на допълнителни обезпечения;
По думите на Златев още когато кандидатстват за кредит хората трябва много внимателно да четат дребния шрифт и общите условия в договорите за кредит. Хубаво да проверява размера на лихвения процент, размера на годишния процент на разходите по кредита, включително комисионните и таксите на банката.
КЗП подготвя анализи на целия финансов сектор. Проверки ще бъдат направени и на в застрахователния сектор и лизинговите компании. Ще бъдат разгледани и общите условия на повечето туристически оператори и агенции.
Подробности от анализа на КЗП тук.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg