EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 453 измамници, искали субсидии от ДФЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 453 измамници, искали субсидии от ДФЗ

mail13:15 | 11.06.2020прегледи 637 коментарикоментари 0


За наглостта на фалшивите „чертожници”, които от години точат субсидии с празни полета от тикви, картофи, лук и какви ли още не зеленчуци, очевидно няма граници, защото след извънредните проверки от миналата година администрацията е изобличила цели 4 453-ма измамници, искали субсидии пред фонд „Земеделие” за 2019 година по линия на обвързана подкрепа. На всичко отгоре, стотина от тях са представили дори фалшиви фактури, с които да докажат, че били извадили реколта от същите тези тревясали полета.

Тези данни бяха обявени от изпълнителния директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев, който заедно с министъра на земеделието Десислава Танева изнесе нови данни около познатите ни от миналата година нередности при доказване на обвързаната подкрепа в зеленчукопроизводството.

Числото на измамниците е стряскащо на фона на всичките 20 120 земеделски производители, които са кандидатствали миналата година по обвързаната подкрепа. С други думи, една пета са решили да се правят на хитреци, като точат от бюджета на останалите, защото вторите са изрядни пред закона и колегите си.   

Повод за извънредна пресконференция беше публикация в електронна медия, свързана с трагичния „имидж” на българските фермери да мамят безогледно - с единствената цел да точат европейски и национални пари. По този повод в дискусия с браншовите организации, проведена преди три месеца, земеделският министър Десислава Танева е изразила несъгласието си България да става популярна в ЕС с факта, че „заради безотговорното мислене на някои фермери страната ни е единствената държава в ЕС, където теренните проверки при зеленчуците от миналата година се правят върху 50%, а не върху 5% от площите, каквито са законовите изисквания”, посочи днес Танева.

Затова тя изрично посочи, че всичките данни за контролите, направени от фонд „Земеделие”, са докладвани от българската администрация в Брюксел, защото само така страната ни може да докаже, че проблемът е овладян и че родните земеделци не източват средствата на европейските данъкоплатци.

Очевидно е, че сегашното ръководство на министерството и фонда направи огромна крачка в изобличаването на схемаджиите, защото с извънредните проверки през миналата година все пак успяха да докажат пред одиторите, че европейските субисидии у нас не се крадат безогледно. В резултат от инспекциите всичките 4 453-ма измамници не са получили субсидиите си за 2019 година. Нещо повече - тези, които са излъгали с над 50% от заявените си площи, няма да получават подпомагане не само за 2019 г., но също и за 2020 и 2021 г., обясни за Синор.бг Васил Грудев.

Проблемът обаче е, че въпреки 90-те случаи, дадени за разследване от фонда на прокуратурата, и досега резултат от това разследване няма. А и нарушителите не са се стреснали особено, защото тази пролет фондът е разкрил нов вид схеми за точене на средства – този път на държавните помощи, давани за покриване на разходите за средства за растителна защита срещу телени червей по картофите. И тук парите са сериозни – земеделците получават по 850 лв. за хектар като компенсация за разходите срещу тази опасна болест. Сигурно затова от депозираните 307 заявления цели 200 били за фалшиви полета. По думите на на Грудев, при извънредните проверки е установено, че върху заявените терени липсват насаждения. Казано обобщено, въпреки наказанията от миналата година, тази пролет при цели 40 на сто от „кандидатите” за субсидии отново си имаме схемаджии. Именно затова за страничния наблюдател остава необяснимо защо далаверите с точенето на средства не спират.

Според министър Десислава Танева министерството и фондът ще продължат с максимално голяма извадка при проверките, като целта е тези мерки постепенно да сложат ред в системата. „В момент, когато страната ни предлага ефективни компенсации пред Европейската комисия, така че агробизнесът да бъде защитен от пораженията от климатичните промени и спада в потреблението, последвал кризата с пандемията от коронавируса, браншът не би трябвало да се компрометира заради определени случаи”, за които по думите на министър Танева вече са взети мерки./sinor.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg