EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

388 хил. лева дарения за партиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

388 хил. лева дарения за партиите

mail07:15 | 10.05.2013прегледи 508 коментарикоментари 0


В Единния регистър по Изборния кодекс към Сметната палата досега са обявени дарения на стойност над 388 хиляди лева за предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 12 май. Сред представили безвъзмездно средства за кампанията няма лидери на партии и коалиции, сочи справка в електронния портал на палатата. Обявените дарения на граждани към този момент са общо 411. Дарените средства се обявяват от политически сили и инициативни комитети в срок от три дни. Ако дарение на физическо лице надхвърли хиляда лева Сметната палата и НАП проверяват дали това лице има съответните доходи. Ако дарението е над една минимална заплата дарителят предоставя декларация за произхода на парите. Анонимните дарения, както и тези от юридически лица и религиозни институции, са забранени. Регистърът на даренията ще бъде затворен за вкарване на данни на 11 май. В срок до 11 юни партиите трябва да предоставят отчети за даренията. До 26 юни Сметната палата ще обяви отчетите. Палатата ще проверява декларираните приходи и реалните разходи на партиите.

Проверката ще се прави по няколко начина за по-голяма достоверност, увери председателят на Сметната палата Валери Димитров, цитиран от БТА. При установени нарушения партиите ще бъдат глобявани от пет до десет хиляди лева без значение дали нарушението е за няколко хиляди лева или за милиони, заявиха експертите от Сметната палата. Едно физическо лице може да дарява до 10 хиляди лева. От справка в регистъра към 12.00 часа на 9 май само седем от даренията са на максималната сума от 10 хиляди лева. Партиите дават информации и за банковите си сметки, през които ще управляват парите за кампанията. Сметната палата не може да хване финансиране на партиите през "черни каси", те са обект на разследване на други органи - ние сме одитори, а не следователи, заяви още в средата на предизборната кампания Валери Димитров. Големите и т. нар. сериозни партии спазват Изборния кодекс и не може да се каже, че правят съществени нарушения, твърди председателят на Сметната палата. В регистъра на Сметната палата информация за предсрочните избори на 12 май подават 38 партии, седем коалиции и три инициативни комитети.
Според данните в регистъра в предизборната кампания работят общо 468 социологическите и рекламните агенции, както и агенции за връзки с обществеността.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037