EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

37,1 млн.лв. за ПС на комплекс "Златни пясъци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

37,1 млн.лв. за ПС на комплекс "Златни пясъци"

mail13:09 | 26.11.2021прегледи 515 коментарикоментари 0


С реализирането на проект за малко над 37,1 милиона лева отпадните води от комплекс "Златни пясъци" вече ще са пречистени по всички европейски стандарти. Реконструираната и модернизирана пречиствателна станция в курорта бе открита официално от кмета на Варна Иван Портних.

Като резултат от изпълнението на проекта са изградени два отделни обекта, обясни неговият ръководител инж. Златка Танева. Тя посочи, че с модернизирането на станцията вече е изградено и стъпало за пречистване на водите от общ азот и фосфор. Разширяването на съоръжението позволява то да обслужва над 72 000 еквивалент жители през лятото.

Със средства по проекта е изградена и канализация в съседното на комплекса селищно образование "Ален мак". Танева посочи, че вече са факт четири главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 метра и 190 сградни канализационни отклонения. Отпадъчните води от тях се включват в действащите колектори за битови отпадъчни води и се заустват в пречиствателната станция в Златни пясъци.

Реализираният проект ще реши дълготрайно темата с пречистването на водите в района, посочи кметът Портних. Той припомни, че проблемът е решен и в другия курортен комплекс край Варна - "Св. Св. Константин и Елена".

Освен че се постига сериозен екологичен ефект за качеството на морската вода, разширяването на станцията в Златни пясъци подобрява живота на постоянно живеещите в района варненци и създава предпоставка за развитието на града като туристическа дестинация, каза още Портних.

Проектът бе спечелен от общината в крайморския град през юли 2016 година. Асоцииран партньор за изпълнението му беше "ВиК"-Варна. Основната част от средствата - малко над 28,6 милиона лева, бяха осигурени по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Бе осигурено национално финансиране от близо 4,3 милиона лева, а община Варна вложи над 8,5 милиона лева собствени средства.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg